Nederland

'Kabinet heeft plannen om vier gevangenissen te sluiten'

20 juni 2018 05:25 Aangepast: 20 juni 2018 06:31
Archieffoto.

Er zijn 'vergaande plannen' om vier gevangenissen in Nederland te sluiten. Dat ligt gevoelig, omdat er zeker banen verloren gaan. De gevangenissen moeten sluiten omdat in ons land veel cellen leeg staan.

Het AD meldt de sluiting op basis van bronnen. Het zou gaan om de gevangenissen in Zoetermeer, Zeist, Almere en het Noord-Hollandse Zwaag.

ZIE OOK: 'Gevangene moet verlof eerst verdienen'

Door te kiezen voor die plekken, hoopt het kabinet om gevangenissen buiten de Randstad te sparen. Het personeel zou daar moeilijker aan een andere baan kunnen komen.

'Besluit nog niet genomen'

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wilde niet bevestigen dat vier gevangenissen moeten sluiten. "Het besluit is nog niet genomen", zegt een woordvoerster.

Minister Dekker laat weten dat hij de Tweede Kamer nog voor het zomerreces, dat over drie weken begint, gaat informeren over zijn plannen. Door de grote onzekerheid vertrokken de afgelopen jaren veel werknemers uit het gevangeniswezen.

Deze bajesklanten leren hoe ze ondernemer worden

In de Amerikaanse staat Wisconsin krijgen ex-gevangenen een 'business startup bootcamp'. Ze leren hoe je ondernemer wordt.
`