Nederland

ProRail lanceert meldpunt voor gevaarlijke spoorwegovergangen

20 juni 2018 03:27 Aangepast: 20 juni 2018 08:30
Een vrachtwagen op een spoorwegovergang (archieffoto). Beeld © ANP

Chauffeurs van busjes en vrachtwagens moeten gevaarlijke spoorwegovergangen gaan melden. Zo wil spoorbeheerder ProRail het aantal ongelukken op overgangen terugdringen. (Bijna) aanrijdingen met vrachtwagens zijn de oorzaak van veel incidenten.

ProRail opent vandaag een meldpunt gevaarlijke situaties overwegen. Daar kunnen chauffeurs melden dat een spoorwegovergang onoverzichtelijk is of dat obstakels voor gevaarlijke situaties zorgen.

ZIE OOK: ProRail haalt verschillende dieren van het spoor: 'Het lijkt wel dierendag'

In 2017 liepen 5978 treinen vertraging op doordat het bijna mis ging op een spoorwegovergang. Een jaar eerder waren dat nog zo'n 5700 treinen. "Een kwart van de incidenten wordt veroorzaakt door (bijna) aanrijdingen met vrachtwagens met veel schade als gevolg", zegt ProRail.

Vorig jaar ging het flink mis in Wouw en Deurne. Er vielen daar geen slachtoffers, maar door de grote schade lag het treinverkeer lang plat. "Bij Wouw bleek achteraf dat de onoverzichtelijke situatie bijgedragen heeft aan het ongeval."

'Wees je bewust van je voertuig'

"De chauffeur kwam door een foute manoeuvre ongelukkig uit. Een lantaarnpaal op de weg zorgde dat hij zijn fout niet meer kon herstellen voordat de trein kwam."

ProRail roept chauffeurs op om gevaarlijke situaties te melden, maar ze moeten ook weten hoe ze zich moeten gedragen bij een overweg. "Wees je bewust van je voertuig en de afmetingen."

Ongeluk met lesauto op spoorwegovergang

Vorige maand ging het bij Bussum flink mis op een overgang. Het was daar niet een vrachtwagen, maar een lesauto die werd aangereden.
`