Ga naar de inhoud
Nederland

'Absolute horror': Kamer geschokt door misstanden bij slachthuizen

Een inspecteur van de NVWA bij een slachthuis. Beeld © ANP

Minister Carola Schouten (Landbouw) gaat bekijken of het mogelijk is dat de NVWA eerder overgaat tot sluiting van slachthuizen waar keer op keer misstanden zijn op het gebied van dierenwelzijn.

Ook wil ze bekijken of de boetes verder kunnen worden verhoogd om bedrijven die het niet nauw nemen met het dierenwelzijn af te schrikken. "Nu zijn die 5000 euro, maar dat is kennelijk niet genoeg."

Schouten reageert hiermee op een reportage van RTL Nieuws over gruwelijke gebeurtenissen in een aantal Nederlandse slachthuizen.

Misstanden in slachthuizen: vijf voorbeelden

RTL Nieuws onderzocht misstanden in Nederlandse slachthuizen. Dit zijn vijf voorbeelden.

RTL Nieuws vroeg inspectierapporten op van de NVWA. Daaruit blijkt dat er veel mis is in 19 van de 180 slachthuizen. Varkens verdrinken omdat ze nog levend in gloeiendhete baden worden gedompeld en dieren worden levend gevild.

Geschokte reacties

Politici van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, PVV, GroenLinks, SP, PvdA en Partij voor de Dieren reageren geschokt op die misstanden. Bijna Kamerbreed klinkt de roep om slachthuizen die keer op keer de fout in gaan tijdelijk of definitief te sluiten en de boetes te verhogen.

Regeringspartij D66 wil ook het landbouwsysteem omgooien. Kamerlid Tjeerd de Groot: "We moeten toe naar kringlooplandbouw met veel meer aandacht voor de dieren en de boeren."

ZIE OOK: Ernstige voorbeelden van dierenleed in slachthuizen (let op: schokkend)

"Absolute horror voor de dieren", noemt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren de misstanden. "En dat dus gewoon in Nederland terwijl we moeten geloven dat het er hier zo netjes aan toegaat. Een slachthuis dat weerloze dieren levend vilt, laat verdrinken in een gloeiend heet bad of in de afvalbak gooit, moet dicht."

PVV-Kamerlid Dion Graus wil dat de daders gevangenisstraf krijgen en een verbod om het beroep van slachter nog langer uit te voeren.

'Dit kan echt niet'  

Ook de regeringspartijen VVD en het CDA spreken schande. "Dit kan echt niet", reageert CDA-Kamerlid Jacco Geurts over de gruwelrapporten van de NVWA. Zijn collega Helma Lodders van de VVD wil van minister Schouten weten wat er is gebeurd met 'haar eerdere pleidooi voor hogere boetes'.

SP-Kamerlid Frank Futselaar spreekt van 'walgelijke situaties die volstrekt onacceptabel zijn'. Het roept volgens hem de vraag op hoe erg het wel niet moet zijn als er niemand meekijkt. 

'We moeten fatsoenlijk met dieren omgaan'

PvdA-Kamerlid William Moorlag vindt het een grove schande wat er met de dieren gebeurt. "Het is illegaal. Als samenleving moeten we fatsoenlijk met dieren omgaan."

Kamerlid Carla Dik van de ChristenUnie wijst er op dat met de branche afspraken zijn gemaakt over vrijwillig cameratoezicht in de slachthuizen. "Die afspraken moeten nu echt in de praktijk worden gebracht. De NVWA krijgt dan toegang tot de beelden."

Meer op rtlnieuws.nl: