Ga naar de inhoud
Fout vlees

Minister: slachthuis eerder sluiten bij misstanden

Carola Schouten Beeld © ANP

Het moet makkelijker worden om slachthuizen strenger te straffen bij misstanden. Dat zegt minister Carola Schouten (Landbouw) in een reactie op onthullingen van RTL Nieuws.

"Overtredingen mogen op deze manier niet plaatsvinden", zegt ze. "Daarom wil ik kijken of we boetes kunnen verhogen zodat het afschrikwekkend effect ook groter is." Bij 'structurele overtredingen' wil Schouten slachthuizen eerder sluiten.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vroeg verschillende rapporten op bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarin staat dat de NVWA de afgelopen twee jaar 48 boetes heeft opgelegd aan 19 slachthuizen. Een slachthuis kreeg maar liefst 11 boetes.

Misstanden in slachthuizen: 5 gruwelijke voorbeelden

Gillende varkens in gloeiend heet water en dieren die levend gevild worden. RTL Nieuws onderzocht misstanden in Nederlandse slachthuizen.

Het gaat geregeld mis bij het doden van dieren. Nadat ze zijn verdoofd, moeten de halsslagaders worden doorgesneden. De NVWA heeft in zestien gevallen geconstateerd waarbij dat fout gaat. De dieren leven dan nog terwijl het slachtproces doorgaat.

'Hogere boetes zodat afschrikwekkend effect groter is'

Nu wordt meestal eerst een waarschuwing gegeven en dan volgen boetes, die kunnen ook verhoogd worden. Als dit niet helpt - en dan moet je het volgens een woordvoerder van de NVWA dus 'wel heel bont maken' - dan pas kan een bedrijf worden gesloten.

Meer op rtlnieuws.nl:

Dieren levend gekookt en gevild in Nederlandse slachthuizen