Nederland

Snel onderzoek medicinale wiet voor kinderen met epilepsie, CDA is 'verbijsterd'

19 juni 2018 17:34 Aangepast: 19 juni 2018 22:09
De Kamer dringt er bij het kabinet op aan snel en gericht te onderzoeken of medicinale cannabis verlichting biedt bij een aantal aandoeningen. Beeld © GETTY

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil snel onderzoeken of bijvoorbeeld kinderen met epilepsie baat kunnen hebben bij medicinale wiet. Dit tot grote teleurstelling van regeringspartij CDA die 'echt totaal verbijsterd' is over de steun daar voor van coalitiegenoot ChristenUnie.

"Echt totaal verbijsterd CU stemt voor experimenten medicinale cannabis met kinderen????" twitter CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg.

Pijnstillende werking

Op dit moment is er nog niet genoeg bewijs voor de werking van medicinale wiet. Huisartsen krijgen daarom het advies van hun beroepsvereniging om cannabis niet meer als pijnstiller voor te schrijven.

Op initiatief van D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp dringt de Kamer er bij het kabinet op aan snel en gericht te onderzoeken of medicinale cannabis verlichting biedt bij een aantal aandoeningen. Bergkamp denkt bijvoorbeeld aan pijnstilling bij kanker en weke-delenreuma. De ChristenUnie zegt achter zulk onderzoek te staan.

Artsen voorschrijven

Als dat onderzoek uitwijst dat mediwiet een gunstige werking heeft, kunnen artsen het weer zonder aarzelingen voorschrijven. Bovendien komt dan misschien vergoeding door de verzekeraar in zicht.

Mediwiet wordt nu niet vergoed door de zorgverzekeraars. Ook dat komt door het ontbreken van voldoende bewijs voor de heilzame werking. Dat jaagt sommige patiënten op hoge kosten. De Kamer wil dat het kabinet het Bureau Medische Cannabis, een overheidsinstantie die als enige medicinale cannabis mag maken, inschakelt voor het onderzoek.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`