Nederland

Mogelijk inzet van mysteryguest tegen discriminatie op arbeidsmarkt

19 juni 2018 15:12 Aangepast: 19 juni 2018 21:56
Veel migranten, jongeren, vrouwen en ouderen komen moeilijk aan een baan. Beeld © ANP

Om discriminatie van migranten, jongeren, vrouwen en ouderen tijdens sollicitaties aan te pakken, gaat de arbeidsinspectie mogelijk mysteryguests en mysterycalls inzetten. Zo moeten bedrijven die discrimineren tijdens sollicitatie- en wervingsprocedures worden opgespoord.

Dat overweegt staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (VVD). Zij overweegt bedrijven te vragen om in hun jaarverslag duidelijk te maken wat de verschillen in salaris zijn tussen mannen en vrouwen.

Meldplicht dicriminerende verzoeken

Ze bekijkt ook of het verplicht moet worden voor uitzendbureaus om melding te maken als zij discriminerende verzoeken van bedrijven krijgen. Bijvoorbeeld dat bedrijven geen migranten of vrouwen aangeleverd willen krijgen door uitzendbureaus.

Veel Nederlanders met een migratieachtergrond, maar ook jongeren, vrouwen en ouderen hebben een achterstand op de arbeidsmarkt. Dat komt onder meer door gebrek aan ervaring, opleiding, het hebben van een professioneel netwerk en de beheersing van de Nederlandse taal. Maar een deel is ook te wijten aan discriminatie op de arbeidsmarkt.

Van Ark noemt discriminatie 'absoluut ontoelaatbaar'. "Onze samenleving vraagt van mensen om actief mee te doen, vooral als het gaat om werk. Daar moeten dan gelijke kansen tegenover staan."

Discriminatie op arbeidsmarkt: allochtonen vaker werkloos:

Uit onderzoeken blijkt dat er volop arbeidsdiscriminatie in Nederland is. Zo worden allochtonen minder snel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit zijn de gevolgen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van