Ga naar de inhoud
Nederland

Ook ziekenhuispersoneel in actie: geen overwerk en wél pauze

Beeld © ANP

Niet alleen het streekvervoer gaat staken, ook in de zorg leggen mensen hun werk neer. Alle 60.000 werknemers van de academische ziekenhuizen gaan actievoeren. "Uit deze acties zal blijken dat het werk momenteel met te weinig collega’s wordt gedaan'', meldt vakvond FNV.

In alle acht de universitair medische centra (UMC’s) zijn actiecomité's opgericht die de acties voorbereiden. "Medewerkers die meedoen zullen geen extra diensten, overwerk en verschoven diensten meer verrichten en alle pauzes nemen waar ze recht op hebben", zegt een woordvoerder.

De werknemers gaan 'binnenkort' beginnen met de zogenoemde stiptheidsacties, na het verstrijken van een ultimatum. Werkgevers geven geen gehoor aan de eisen van de bonden in de zorg, zegt FNV. "Het getuigt van weinig respect dat de werkgevers hun medewerkers geen fatsoenlijke loonsverhoging gunnen en niet met concrete plannen voor de aanpak van de hoge werkdruk komen.''

Niet genoeg

Werkgeversorganisatie de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) deed eerder een loonbod van structureel 6,3 procent over drie jaar. De bonden vinden dit niet genoeg.

​FNV wil een fatsoenlijke, marktconforme loonsverhoging voor álle medewerkers. Daarnaast zijn afspraken over de aanpak van de werkdruk voor de bond 'heel belangrijk'. "Door het enorme personeelstekort in de zorgsector staan de werknemers al jaren aan de top van hun kunnen." 

Waarom de werkdruk in de zorg zo hoog is

Uit onze serie 'Lieve Premier' van vorig jaar: de helft van het zorgpersoneel heeft last van hoge werkdruk.

Meer op rtlnieuws.nl: