Nederland

'Leden Satudarah kunnen jasjes voorlopig aanhouden'

18 juni 2018 16:35 Aangepast: 18 juni 2018 16:45
Leden van Satudarah bij het het Justitieel Complex Schiphol. Beeld © ANP

De rechter heeft motorclub Satudarah aangemerkt als een verboden criminele organisatie. Wat betekent dat voor de 900 leden? En hoe effectief is zo'n verbod?

"Voor het OM is dit natuurlijk prachtig. Publicitaire vernedering voor de motorclub", zegt hoogleraar Jan Brouwer van de Universiteit Groningen.

Veel meer dan een vernedering is het voorlopig niet. "Op dit moment mag je nog met Satudarah-kleding over straat lopen", zegt de hoogleraar. Hij wijst erop dat de uitspraak nog niet onherroepelijk is, omdat de motorclub nog in beroep kan gaan. Daar heeft de organisatie drie maanden de tijd voor. 

Overigens kan een burgemeester wel bepalen dat de motorclubleden hun hesjes uit moeten doen. Dat is dan een bestuurlijke maatregel, geen strafrechtelijke.

Rustig door met drugshandel

Pas als de hoogste rechter bepaalt dat Satudarah een verboden organisatie is, verdwijnt de motorclub definitief uit het straatbeeld. Maar, ook dan is het nog niet voorbij met de criminele activiteiten, zegt Brouwer. "Die jongens gaan rustig door met drugshandel. Dit gaat niet veel uitmaken."

Volgens Brouwer is de situatie ongeveer gelijk met Bandidos. Die motorclub werd in december verboden en ging in beroep tegen die beslissing. In het afgelopen jaar is er dan ook niks wezenlijks veranderd.

Het is én-én

Als je het de motorclubleden écht moeilijk wil maken dan moet je ze individueel aanklagen, zegt de wetenschapper. Hij wijst erop dat een andere Nederlandse motorclub, Catervarius uit Utrecht, in januari werd verboden. Vervolgens werden de leden afzonderlijk aangeklaagd vanwege allerlei criminele activiteiten. "Al die jongens zitten nu in de gevangenis. Dat is de manier om ze aan te pakken: het is een én-én. Dus én verbieden van de clubs, én individueel vervolgen."

Toch zal het OM vandaag al een feestje vieren, denkt Brouwer. "Die hebben taart vanmorgen."

Miniatuurvoorbeeld

'Ze gaan er allemaal aan'

Het OM kan zich nu gaan richten op de volgende motorclub: Hells Angels. "Hells Angels, No Surrender, ze gaan er allemaal aan", zegt de wetenschapper. De zaak tegen de Hells Angels is al aangekondigd. De uitspraak verwacht de hoogleraar aan het eind van het jaar. "In 2010 heeft het OM al bot gevangen, dus ze doen er nu alles aan om de zaak compleet te maken."

No Surrender is lastiger, verwacht Brouwer. "Want die voorzitter roept bij herhaling: als er strafbare feiten worden gepleegd in mijn club gooi ik ze eruit."

Meer op rtlnieuws.nl:
Rechter verbiedt ook motorclub Satudarah

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore