Nederland

Rechter verbiedt ook motorclub Satudarah

18 juni 2018 10:48 Aangepast: 18 juni 2018 11:36
Beeld © ANP

Na Bandidos is nu ook motorclub Satudarah een illegale organisatie. Dat heeft de rechter bepaald.

Het Openbaar Ministerie spande een rechtszaak aan tegen Satudarah. Volgens justitie handelt de motorclub in strijd met de openbare orde en heeft het een subcultuur ontwikkeld die geweld verheerlijkt.

Geweldpleging zou volgens het OM statusverhogend werken binnen de club. Slachtoffers en getuigen zwijgen volgens hem uit angst, zei de officier van justitie begin mei.

De rechter ordeelt vandaag dat de leden van Satudarah zich inderdaad schuldig hebben gemaakt aan criminele activiteiten. Dat gebeurde soms in verenigingsverband.

900 leden Satudarah

Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die in de afgelopen jaren sterk is gegroeid. De club heeft ongeveer honderd chapters in binnen- en buitenland. In Nederland telt de club ongeveer 900 leden. Satudarah is een zogenoemde 1% MotorClub, een motorclub waarvan de leden zichzelf buiten de wet stellen.

Zo'n honderd leden van de motorclub waren aanwezig bij de uitspraak. Die was in het extra beveiligde justitieel complex op Schiphol. De mannen lieten de vele motoren achter op de stoep voor het gebouw.

'Vooral voor de bühne'

Volgens Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, is er binnen Satudarah - nog meer dan bij Bandidos - een 'substantieel patroon van strafbare feiten' waarneembaar. Een verbod heeft alleen niet zo veel zin, zei hij vorige maand tegen RTL Nieuws. Het is vooral voor de bühne, zei Brouwer.

"Het is belangrijk om aan de Nederlandse bevolking te laten zien dat het Openbaar Ministerie er bovenop zit, maar het is niet de meest effectieve manier om de leden tegen te gaan." Na een verbod hoeven de leden van Satudarah alleen maar een nieuwe vereniging op te richten met een net iets andere naam. "En het hele feest kan weer van vooraf aan beginnen", zegt Brouwer.

Hells Angels

Satudarah is de tweede grote motorclub die als illegaal gekwalificeerd wordt. Bandidos werd op 20 december 2017 verboden. Tegen een derde motorclub, de Hells Angels, loopt ook een rechtszaak.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Bandidos kan criminele activiteiten ondanks verbod gewoon doorzetten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore