Ga naar de inhoud
Nederland

'Belastingplannen regeerakkoord in gevaar door ict-problemen'

Staatssecretaris Snel van Financiën tijdens een debat over de Belastingdienst. Beeld © ANP

Wijzigingen in de energiebelasting, de verhuurdersheffing, de autobelasting en de schenk- en erfbelasting kunnen na dit jaar mogelijk niet meer doorgevoerd worden. Oorzaak: de aanhoudende ict-problemen bij de Belastingdienst.

Door het verouderde ict-probleem en personeelsgebrek wegens de uit de hand gelopen reorganisatie, zou het innen van bovengenoemde belastingen bij wetswijzigingen onmogelijk kunnen worden. Dat zeggen belastingambtenaren zeggen tegen de Volkskrant.

Een aantal onderdelen van het regeerakkoord zou dan op de lange baan geschoven moeten worden, omdat de fiscus onmachtig is om nieuwe belastingmaatregelen te verwerken.

Belastinginning in gevaar

Het bericht zorgt opnieuw voor irritatie bij Tweede Kamerleden en is het zoveelste hoofdstuk in hoofdpijndossier de Belastingdienst. De reorganistie, die als doel heeft om alles vooral makkelijker te maken, gaat trager dan gehoopt. In april greep staatssecretaris Menno Snel dan ook in, zodat het innen van miljarden aan belastingen niet in gevaar zou komen. 

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil graag opheldering. Hij vroeg Snel onlangs nog of er onderdelen van het regeerakkoord zijn die niet of niet tijdig uitgevoerd kunnen worden door de problemen bij de Belastingdienst. 

Snel antwoordde toen: "Ik heb nu geen concrete aanleiding om te denken dat voorstellen niet gaan lukken, maar kan niet garanderen dat maatregelen niet een andere fasering gaan krijgen bij ommekomst van de uitvoeringstoets." In die uitvoeringstoets wordt gekeken of de ict-systemen van de Belastingdienst een bepaalde wetswijziging aankunnen.

Bezorgdheid

Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie zegt in een reactie dat hij zich de bezorgdheid van de medewerkers van de Belastingdienst wel kan voorstellen. "​Ook in de Kamer zijn we bezorgd omdat zelfs basale zaken, zoals inning, op dit moment de volledige aandacht behoeven."

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën reageert dat er nu 'geen plannen zijn waarvan nu al bekend is dat ze niet op de geplande datum ingevoerd kunnen worden'. 

Het onderhoudscontract met de leverancier van het softwaresysteem dat onder andere bovenstaande belastingen int, verloopt op 1 januari 2020. Leverancier Oracle zou het niet willen verlengen. Een nieuw susteem zou op z'n vroegst pas in september 2021 gebruiksklaar kunnen zijn.  

Meer op rtlz.nl