Ga naar de inhoud
Nederland

Minister Dekker: 'Gevangene moet verlof eerst verdienen'

Minister Dekker tijdens een bezoek aan een gevangenis is december. Beeld © Twitter / @SanderDekker

Gevangenen die zich misdragen mogen niet meer met verlof, als het aan minister Dekker van Rechtsbescherming ligt. Wie zich in de cel misdraagt, moet zo harder gestraft worden.

Dekker komt vandaag met de kabinetsvisie op het gevangeniswezen. In de Telegraaf doet hij alvast zijn plannen uit de doeken. Zo wil Dekker het verlof voor gevangenen afhankelijk maken van hun gedrag.

Verlof moet doel hebben

Wij zich op dit moment misdraagt in de gevangenis kan gestraft worden met een paar dagen op de cel, zonder dagprogramma en televisie. Dat maakt volgens Dekker nauwelijks indruk. Hij wil dat ze hun verlof, waar veel waarde aan gehecht wordt, op het spel zetten.

Dat verlof moet van de minister ook niet meer zomaar gegeven worden. Het moet een doel voor de re-integratie dienen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het regelen van papieren bij de gemeente.

Niet vrij na twee derde straf

Een andere maatregel voor minister Dekker is het aanpakken van de voorwaardelijke invrijheidstelling. Gevangenen moeten niet meer standaard na twee derde van hun straf vrijkomen. Ook dat moeten ze eerst verdienen van de minister én het mag maximaal twee jaar voor het einde van de straf zijn.

"Het feit dat zwaar gestraften doorgaans na twee derde van hun straf vrijkomen, tast de geloofwaardigheid en het rechtvaardigheidsgevoel aan", zegt hij in De Telegraaf.

'Nadia krijgt geen tweede kans, Pascal wel':

Lucinda van de Ven is vol ongeloof over het verlof van de moordenaar van haar zus.

Meer op rtlnieuws.nl: