Nederland

Over 20 jaar niemand meer kanker? 'Eén prik zorgt ervoor dat tumor niet groeit'

17 juni 2018 22:20 Aangepast: 18 juni 2018 15:42
Arjan Griffioen Beeld © Privéfoto

Eén inenting zou ervoor moeten zorgen dat tumoren niet meer groeien en dat over een jaar of twintig zelfs niemand meer kanker hoeft te krijgen. Arjan Griffioen doet onderzoek naar een nieuw kankervaccin: 'Ik race vaak naar mijn werk voor nieuwe uitslagen.'

Arjan Griffioen is medisch bioloog in het VUMC. Hij is al jaren bezig met het kankermedicijn dat hij wil ontwikkelen. Het grote verschil met andere medicijnen tegen kanker? Het is een prik.

Vaccin stopt groeien

"We maken een vaccin dat voorkomt dat een tumor nieuwe bloedvaatjes kan vormen. Een tumor heeft deze bloedvaatjes nodig om te groeien." Als het medicijn er komt, zou dit betekenen dat één prik ervoor kan zorgen dat een tumor niet doorgroeit. "Kanker zou dan een chronische ziekte zijn, maar je gaat er dan niet meer aan dood."

Zo ver is het voorlopig nog niet, want het duurt nog minstens een jaar of vier, voordat Arjan en zijn team een tastbaar product kunnen maken. "We weten dat het werkt en er nul bijwerkingen zijn. De volgende stap is nu om nog meer onderzoek te doen, maar dat kost veel tijd en geld.

Veel geld

Financieel had Arjan afgelopen week een flinke meevaller. KWF Kankerbestrijding reikte vrijdag bijna tien miljoen euro uit aan nieuw kankeronderzoek in vier onderzoekscentra in Nederland. Het onderzoek van Arjan kreeg 750.000 euro om verder te gaan met het vaccin dat zij ontwikkelen. "We hebben een rondedansje gemaakt en een glaasje champagne gedronken. Dat mocht toen even", zegt hij.

"Met het geld dat we gekregen hebben, gaan we mensen aanstellen die verder kunnen met ons onderzoek. In het meest ideale scenario zou het ongeveer acht jaar duren, voordat ons vaccin in klinieken beschikbaar is", zegt hij.

Geen kanker meer

Het duurt waarschijnlijk nog jaren, maar dat maakt Arjan niet minder enthousiast. "Als het lukt om het vaccin te maken, zou het voor álle kankervormen werken", vertelt hij. "En als je vervolgens ook gezonde mensen inent, werkt het preventief. Dat zou dan betekenen dat niemand meer kanker hoeft te krijgen."

Tot nu toe kreeg zijn onderzoek nog niet veel aandacht. Arjan denkt zelf dat dat komt door de vorm van zijn product. "Vaccins zijn niet zo cool momenteel. Het is al heel vaak geprobeerd om een vaccin tegen kanker te maken en nooit leidde het tot iets, daarom sta je nu met drie nul achter als je zegt dat je een kankervaccin maakt." Hij heeft goede hoop dat er na deze grote gift meer mensen zullen investeren in zijn onderzoek.

Zoveel invloed heeft je gedrag op kanker

Van roken kan je kanker krijgen, dat weten we. Maar we kennen allemaal wel iemand die al 40 jaar rookt en kerngezond is. En iemand die nooit een sigaret aanraakt, kan ook longkanker krijgen. Hoeveel invloed heeft je eigen gedrag, of is kanker gewoon domme pech?

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore