Nederland

Gerard won rechtszaak tegen farmaciereus: 'Ik stop niet voor deze troep van de markt is'

17 juni 2018 22:02 Aangepast: 18 juni 2018 09:16
Gerard Eggebeen Beeld © Letselverhalen

Gerard Eggebeen (32) slikte als kind jarenlang het antidepressivum seroxat. Niemand wist dat dit middel bij kinderen ernstige bijwerkingen kan hebben, behalve de farmaceut. Gerard kwam nooit meer van zijn depressie af en spande een rechtszaak aan, die hij won. "Mijn eigen gezondheid krijg ik niet meer terug, maar dit kan wel veel betekenen voor anderen."

Gerard Eggebeen was veertien toen hij seroxat begon te gebruiken. Hij kreeg er angstgevoelens en zelfmoordneigingen van. Farmaceut GlaxoSmithKline wist van de bijwerkingen, maar waarschuwde artsen en patiënten niet. Daarmee zitten ze fout, zegt de rechter. 

Wat is Seroxat?

  • Seroxat wordt voorgeschreven aan mensen die last hebben van depressie.
  • Ongeveer 400.000 tot 600.000 mensen in Nederland gebruiken seroxat. Het is niet bekend hoeveel van hen jonger dan 18 zijn.
  • Het middel is niet effectief voor kinderen onder de achttien.
  • Bij jongeren en kinderen onder de achttien kunnen bovendien angstgevoelens, zelfbeschadiging of zelfmoordgedrag optreden als bijwerkingen van het middel.
  • Seroxat is de merknaam van het medicijn. De werkzame stof in seroxat is paraxotine. 
  • Seroxat wordt in Nederland op de markt gebracht door farmaciebedrijf GlaxoSmithKline B.V. (GSK).

Angstig en depressief

Gerard kwam er pas later achter wat voor effect seroxat op hem had gehad. "Achteraf ga je nadenken en kijk je terug op je leven. Ineens viel het kwartje: Het zit niet in mijn aard om agressief of angstig te zijn." 

De uitspraak van de rechter zorgde slechts voor een kort geluksmomentje. "Stel je de wereld kleurloos voor. Alles is grijs en mat en niets heeft zin. Dat is hoe ik me elke dag voel." Gerard heeft weinig hoop dat hij ooit nog van zijn depressie af zal komen. Zijn strijd tegen de farmaciereus houdt hem op de been.

Missie

Sinds Gerard weet wat voor schade seroxat bij hem heeft aangericht, ziet hij het als zijn missie om gerechtigheid voor zichzelf en anderen te krijgen. "Ik zal niet rusten voordat deze troep voor iedereen onder de achttien van de markt is en mensen die er schade van hebben gehad een gevoel van rechtvaardigheid ervaren", zegt hij. "Het idee dat er ergens in een wolkenkrabber bij GSK iemand zit, die nu weet wat ze met mensen gedaan hebben. Daar gaat het om."

Om ook anderen te helpen, heeft Gerard de Stichting SeroxatClaim opgericht. Daar kunnen mensen die het middel hebben gebruikt zich melden, zodat ook zij een schadeclaim kunnen indienen. 

Uitspraak

Op 30 mei 2018 deed de rechtbank Midden-Nederland uitspraak in de zaak van Gerben. De rechter oordeelde dat GSK wist dat het middel seroxat voor kinderen of jongeren niet of nauwelijks effectief is, maar wel ernstige bijwerkingen kan hebben. Ze hadden daarom artsen moeten waarschuwen, zodat deze de afweging konden maken of ze het middel wel of niet wilden voorschrijven. Dat heeft het farmaciebedrijf niet gedaan en gebruikers werden daardoor zonder waarschuwing blootgesteld aan de risico's van het middel.

Gerards advocaat prijst Gerard om zijn vastbehoudendheid. "Dat is waarom hij deze zaak heeft gewonnen. Eindelijk wordt erkend dat hij had moeten worden gewaarschuwd." Gerard gaat binnenkort ook een schadevergoeding eisen van GSK. Deze zal waarschijnlijk boven een miljoen liggen.

Reactie GlaxoSmithKline op de uitspraak:

GSK is het niet eens met de beslissing van de rechtbank in Utrecht en zal zich zorgvuldig beraden over volgende stappen. Om die reden reageren wij nu niet inhoudelijk op het vonnis. In het algemeen kunnen we wel het volgende zeggen:

Depressie is een zware en belastende aandoening die van grote invloed kan zijn op patiënten als ze niet op de juiste manier wordt behandeld. Antidepressiva, waaronder paroxetine, blijven een belangrijke optie voor de behandeling van depressie. Paroxetine is echter niet geïndiceerd voor gebruik bij kinderen of adolescenten en heeft nooit een licentie gehad voor gebruik bij personen jonger dan 18 jaar. Al meer dan tien jaar wordt er in bijsluiters gewaarschuwd voor de toename van het risico op suïcidale gedachten en gedrag dat geassocieerd wordt met de behandeling van kinderen en adolescenten met antidepressiva, waaronder paroxetine. We blijven de veiligheid van paroxetine controleren en zoals bij elk medicijn is het belangrijk dat patiënten niet zelf het gebruik van hun medicatie veranderen of staken zonder eerst te overleggen met hun behandelend arts.

Depressie bij kinderen vaak niet herkend

Marieke had sinds haar achtste last van een depressie, maar jarenlang werd gedacht dat het om pubergedrag ging.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore