Nederland

Extreemrechtse demonstranten opgepakt bij Gay Pride Kiev

17 juni 2018 11:27
Een aanhouding tijdens het protest. Beeld © EPA

De Oekraïense politie heeft 56 leden van nationalistische groeperingen in de hoofdstad Kiev opgepakt na vechtpartijen. De gevechten braken uit enkele uren voordat de jaarlijkse Gay Pride begint, meldt de politie.

Vanochtend vroeg probeerden meer dan 150 extreemrechtse demonstranten om de route van de mars door het centrum van Kiev te blokkeren. Er braken relletjes uit toen de politie de straten ontruimde.

De extreem-rechtse groep C14 zei dat de politie de demonstranten omsingelde en met stokken en traangas aanviel. "Kijk hoe ze 'seksuele minderheden' beschermen en de rechten van gewone Kiev-burgers schenden", schreef de groep op Facebook.

Miniatuurvoorbeeld

Foto: EPA

Inzet politie

De Gay Pride van Kiev werd in 2015 verstoord door gewelddadige aanvallen, maar in 2016 en 2017 verliep de mars grotendeels vreedzaam dankzij de inzet van veel politie.

Vorige week veroordeelden vooraanstaande mensenrechtenorganisaties de autoriteiten echter wegens inactiviteit van de Oekraïense politie in reactie op het toenemende geweld tegen etnische minderheden, vrouwenrechtenactivisten en lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transseksuelen.

 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore