Ga naar de inhoud
Nederland

Uit heel Nederland meldingen van grote vuurbal: 'Zo gaaf en zo groot'

De Duitse Uwe Reichert maakte een van de weinige foto's van de vuurbal (met maan en Venus). Beeld © Uwe Reichert

"Heel indrukwekkend! Nog nooit zoiets gezien." Mensen uit heel Nederland, van Groningen tot Limburg, hebben gisteravond laat een enorme vuurbal als een straaljager door de lucht zien razen. Tijdens het optreden van de Foo Fighters op Pinkpop verscheen hij plotseling aan de hemel.

Vuurbol tijdens Foo Fighters op Pinkpop:

Het leek wel onderdeel van de show.

'Veel te snel om foto van te maken'

Op de website International Meteor Organization kwamen 71 meldingen binnen. Vooral uit Nederland, maar ook enkele uit België en Duitsland. 

Eline Ploch uit Purmerend was een van de gelukkigen die precies op het juiste moment naar boven keek. "Het duurde maar een seconde of drie. Veel te snel om er een foto van te maken. Ik zat op de bank en keek toevallig uit het raam. Zo gaaf en zo groot. Het was vergelijkbaar met de grootte van de volle maan." 

Feller dan planeet Venus

Het was inderdaad een vuurbol die gisteravond laat aan de hemel verscheen, zegt Sebastiaan de Vet, sterrenkundige en meteoorwaarnemer van Werkgroep Meteoren.

"We zien wel vaker kleine gruisdeeltjes uit de ruimte in onze dampkring, die noemen we vallende sterren of meteoren. Soms zijn die brokstukjes groter, enkele centimeters of tientallen centimeters. Dan wordt zo'n meteoor veel helderder. Als die helderder is dan de planeet Venus noemen we het een vuurbol." 

In zeldzame gevallen slaan restanten van die vuurbollen ergens op aarde in als een meteoriet. De Vet: "Dat zou vers studiemateriaal uit de ruimte betekenen. Maar of dat gisteravond gebeurd is, is nog niet bekend."