Nederland

'Shell ontwijkt miljarden aan dividendbelasting via Jersey'

16 juni 2018 06:31 Aangepast: 18 juni 2018 19:29
Archieffoto. Beeld © Archieffoto ANP

Shell keert sinds 2005 via een trust op (het als belastingparadijs bekend staande) Kanaaleiland Jersey miljarden belastingvrij dividend uit aan zijn aandeelhouders. De Nederlandse staat zou zo ruim 7 miljard euro aan belastinginkomsten zijn misgelopen. GroenLinks wil een parlementaire enquête.

Dat meldt Trouw. De krant schrijft dat uit berekeningen van de Stichting onderzoek multinationale ondernemingen (SoMo) blijkt dat het olieconcern sinds 2005 ruim 45 miljard euro via Jersey heeft uitgekeerd. De Nederlandse staat zou zo ruim 7 miljard euro aan belastinginkomsten zijn misgelopen.

Zie ook: Vermeende belastingontwijking Shell: vijf vragen en antwoorden

Belastingdienst keurde regeling goed

De Belastingdienst keurde deze ontwijkingsroute goed, meldt de krant. Maar hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek zegt in de krant dat de Belastingdienst zeer waarschijnlijk niet met de regeling had mogen instemmen.

Shell is een van de grootste pleitbezorgers voor de afschaffing van de dividendbelasting. Volgens het concern heeft de belastingafspraak hier 'geen enkel verband' mee, aldus de krant.

Shell zegt in een reactie 'stomverbaasd' te zijn en noemt de berichtgeving in Trouw tendentieus.

​GroenLinks wil parlementaire enquête 

Trouw meldt ook dat GroenLinks een parlementaire enquête naar het besluit om de dividendbelasting af te schaffen en naar de afspraken tussen Shell en de Belastingdienst wil. Partijleider Jesse Klaver stuurt vandaag een verzoek hiervoor naar het presidium van de Tweede Kamer. 

Klaver beschouwt de afspraken tussen de Belastingdienst en Shell als ordinaire vriendjespolitiek. "Rond de afschaffing van de dividendbelasting ontstond al het beeld dat Shell maar met de vingers hoeft te knippen en een kabinet doet wat het bedrijf wil, maar hier gaat de beerput pas echt open", zegt Klaver in de krant.

Om de enquête te krijgen moet Klaver steun vinden bij in elk geval een van de coalitiepartijen.

Wat is dividendbelasting nou precies?

Waarom is de dividendbelasting een omstreden onderwerp en waarom is er eigenlijk ophef? Politiek commentator Frits Wester legt het in twee minuten uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van