Nederland

Examenleerlingen in de problemen: docent gaf jaar lang verkeerde lesstof

15 juni 2018 18:45 Aangepast: 16 juni 2018 10:41
Beeld © ANP

Een middelbare school in Den Haag heeft een blunder begaan door havo-leerlingen van het vak filosofie een jaar lang de verkeerde lesstof te geven. De leerlingen waren daardoor nauwelijks voorbereid op het Centraal Eindexamen.

Een leerling ontdekte de fout bij toeval toen hij vier weken voor de examens een kijkje nam op de website Examenblad.nl. Daar stond niks over het onderwerp 'mondiale rechtvaardigheid', waar de klas het afgelopen jaar over leerde. Wel over het onderwerp 'persoonlijke identiteit'.

'Enorme blunder'

Het was anderhalve week voor de meivakantie. De scholier is toen naar de leraar toegestapt, vertelt een leerling aan RTL Nieuws. Hij herinnert zich nog dat de docent zei dat áls de scholier gelijk had, dat dit dan wel 'een enorme blunder zou zijn' van hem. 

Helaas had de scholier het bij het goede eind. De leraar ging ervan uit dat de lesstof hetzelfde was als het jaar daarvoor. Maar blijkbaar niet. "Toen hij erachter kwam dat het verkeerd was, werd hij helemaal gestresst", zegt de leerling, die liever anoniem wil blijven, tegen RTL Nieuws.

Thumbnail

Examentraining

De conrector van de bewuste school, het Dalton in Den Haag, ging die avond diep door het stof. In een mail aan de ouders schreef hij dat de school 'een enorme fout' had gemaakt. De leerlingen kregen een aanbod om deel te nemen aan een speciale examentraining. Volgens de bewuste docent was het 'absoluut mogelijk' om in die extra lessen 'alle stof uitputtend te behandelen'. De leerlingen zouden zo 'voldoende voorbereid aan het examen kunnen deelnemen'.

Tegen RTL Nieuws vertelt een van de scholieren dat het in zo'n korte tijd ondoenlijk was om nog een redelijk cijfer te halen. Leren voor de andere examens kon ook niet meer, omdat alle tijd opging aan filosofie.

Zware onvoldoende

Zelf slaagde de havist met de hakken over de sloot. De scholier haalde op het eindexamen voor filosofie weliswaar een zware onvoldoende, maar doordat de andere vakken wel ruim voldoende waren, viel de schade mee. Hij kan volgend jaar gaan studeren.

De onderwijsinspectie is op de hoogte gesteld van de fout op de school, maar heeft daar geen verdere consequenties aan verbonden. Voor de havo-leerling zit er dan ook niks anders op om vooral scholen en andere leerlingen in Nederland te waarschuwen die volgend jaar examen doen. "Vertrouw niet blind op je docent."

In eerste instantie meldde RTL Nieuws dat er twee leerlingen gezakt waren, maar de school laat weten dat dat niet het geval is. Alle leerlingen zijn geslaagd.

Meer op rtlnieuws.nl:

`