Nederland

​SP kwaad op 'onzuinige' minister van Financiën om gebruik privéjet

15 juni 2018 14:20 Aangepast: 15 juni 2018 14:27
Minister van Financiën Wopke Hoekstra tijdens een Kamerdebat. Beeld © ANP

De SP gaat minister van Financiën Wopke Hoekstra op het matje roepen wegens het gebruik van een privéjet. Volgens de socialisten past dat gedrag niet bij een minister van Financiën.

Gisteren meldde RTL Z dat de minister op 13 en 14 maart voor 11.750 euro een privéjet had gehuurd om van Brussel naar Berlijn en van Berlijn naar Amsterdam te vliegen. Hoekstra moest in de Duitse hoofdstad zijn om voormalig minister van Financiën Wolfgang Schäuble een lintje te geven.

Snel naar Nieuwsuur

Volgens het ministerie was het gebruik van een privéjet noodzakelijk om overal op tijd te kunnen zijn. Ook de terugweg ging dat met een privéjet omdat Hoekstra ruim op tijd terug wilde zijn om bij NPO-televisieprogramma Nieuwsuur aan te schuiven.

SP-Kamerlid Renske Leijten zegt Hoekstra op het matje te gaan roepen: "Dit is niet de zuinigheid die je van een minister van Financiën verwacht." Vooral het huren van een privéjet om op tijd bij Nieuwsuur te zijn, schiet in het verkeerde keelgat bij de SP.

Ook met privéjet naar Parijs

Overigens was de reis naar Berlijn niet de enige zakentrip die Hoekstra in april maakte met een privéjet. Ook op 26 maart vloog de minister heen en terug naar Parijs met een privétoestel, voor 7500 euro.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat ook voor die reis gold dat er geen andere mogelijkheid was. Een lijnvlucht boeken bleek niet in de agenda te passen van de minister en het regeringsvliegtuig was niet beschikbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore