Nederland

Eenzame ouderen krijgen bezoek van studenten: 'Het houdt je jong'

15 juni 2018 15:57 Aangepast: 16 juni 2018 19:58
Student Anouk (20) gaat wekelijks op bezoek bij Margreet (85). Beeld © Stichting SeniorenStudent

Het aantal eenzame ouderen neemt toe. Er worden steeds meer initiatieven bedacht om die ouderen onder de mensen te krijgen. Via een van die initatieven krijgt de 85-jarige Margreet nu wekelijks bezoek van student Anouk. "Ik vind het heel fijn, zo'n jong persoon om mee te praten."

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde oudere (55-plus) van nu minder eenzaam is dan leeftijdsgenoten twintig jaar geleden. Door de vergrijzing neemt het totaal aantal eenzame ouderen in ons land wel toe. Bedrijven als SeniorenStudent spelen daar op in. Studenten kunnen bij hen bijverdienen door op bezoek te gaan bij een oudere. 

Het bedrijf koppelt ouderen aan een student. Een student kost 14,50 per uur, maar dat bleek niet voor alle ouderen te betalen, vertelt Estelle Overdevest van SeniorenStudent. "Om te zorgen dat we ook de ouderen die het niet breed hebben hulp kunnen bieden, hebben we de Stichting Seniorenstudent opgericht. Daarmee helpen we ook ouderen, maar dan tegen een maandelijkse vergoeding van 5 euro per maand."

Babbelen met koffie

Margreet is een van de ouderen die via het bedrijf wekelijkse bezoek krijgt van de 20-jarige student Anouk. "Dat is heel gezellig", vertelt ze. In 2003 overleed haar man en sindsdien woont ze alleen. "Anouk en ik doen kaartspelletjes, babbelen met een kopje koffie en soms kookt ze ook voor me", vertelt Margreet.

"Ik woon in een seniorenflat. Heel mooi hoor, maar de mensen zijn soms een beetje saai", zegt ze. "Ik vind het heel leuk om nu eens andere dingen te doen en een jong iemand om me heen te hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Margreet en Anouk bij Margreet thuis.

Ouderen leven op

Estelle merkt dat ouderen behoefte hebben aan contact met jonge mensen. "Daar leven ze echt van op." Zowel de studenten als de ouderen moeten bij aanmelding vertellen wat hun interesses zijn, zodat er een goede match kan worden gevonden. "We sturen dus niet zomaar de eerste de beste student op iemand af. Het is wel de bedoeling dat ze echt een band opbouwen."

En dat gebeurt volop, zegt ze. "Laatst ging een studente trouwen en is de senior die aan haar gekoppeld is, naar haar bruiloft geweest."

Kaartspelletjes

Margreet werd op het project gewezen door iemand van de thuiszorg. "Een medewerker bracht een keer een boekje mee van het project", vertelt ze. "Toen ben ik gaan mailen en een tijd later kwam Anouk kennismaken." Sinds een jaar brengt de 20-jarige student Anouk haar wekelijks een bezoekje.

Met Anouk vliegt de avond altijd voorbij, vertelt ze. Samen spelen ze spelletjes, zoals yahtzee en het kaartspel canasta. "Ik begreep daar eerst niks van. Het was zo ingewikkeld. Maar de laatste paar keren was ik haar steeds de baas!", vertelt Margreet lachend.

Match

"We merken dat steeds meer senioren ons vinden", vertelt Estelle. "Soms duurt het wel even voordat we een student gevonden hebben, omdat we kijken naar interesses. Zo hebben we eens een senior die van politiek en debatteren hield, gekoppeld aan een student met dezelfde interesse. Die hebben toen zelfs samen een debat georganiseerd."

"Het mooiste is dat senioren vaak al lang iets willen doen, maar het niet doen omdat ze alleen zijn", zegt Estelle. "Dan is de drempel te hoog. Zo is er een oudere die al heel lang naar het Concertgebouw wilde, maar in haar eentje niet ging. Met de student gaat ze nu wel weer!"

Margreet is ook blij met 'haar' student. "Binnenkort loopt het project af", zegt ze. "Ze kijken nu of er dan alsnog iemand bij me op bezoek kan komen. Dat lijkt me zo fijn."

Studenten helpen eenzame ouderen: 'We zijn echt maatjes':

Nelly is een van de deelnemers aan een proef waarbij studenten van medische opleidingen ouderen bezoeken. En dus komt Sep nu elke week langs om met haar te kletsen.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / Anneloes Prins

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore