Ga naar de inhoud
Nederland

75-plussers hebben steeds vaker een auto en rijden ook meer

Archieffoto. Beeld © ANP

Mensen van 75 jaar en ouder hebben steeds vaker een auto. Volgens cijfers van het CBS bezitten 437 van de 1000 mensen in die leeftijdscategorie er een.

Dat is een derde meer dan tien jaar geleden, toen 325 van de 1000 mensen van 75-plus een auto had. En ouderen hebben die wagen niet alleen vaker voor de deur staan, ze zijn ook daadwerkelijk meer gaan autorijden. 75-plussers leggen gemiddeld 2700 kilometer per jaar af. Dat is 32 procent meer dan tien jaar eerder. In vergelijking met de jongere leeftijdscategorieën is dat wel nog steeds weinig.

Minste auto's op Vlieland en de grote steden

Onder jongeren daalde het aantal afgelegde kilometers in dezelfde periode met 14 procent tot gemiddeld 4000 kilometer per persoon. Mensen tussen de 30 en 65 leggen de meeste autokilometers af.

In Rozendaal (Gelderland) hebben ouderen relatief het vaakst nog een auto, gevolgd door Blaricum (Noord-Holland) en Mook en Middelaar (Limburg). Op het vrijwel autovrije Vlieland bezitten relatief de minste ouderen een auto, gevolgd door Amsterdam en Rotterdam.

Risico's

Uit andere onderzoeken blijkt dat ouderen in het verkeer aanzienlijk grotere risico's lopen dan jongeren, vooral omdat ze fysiek kwetsbaarder zijn. Bepaalde typen ongevallen komen onder ouderen vaker voor, bijvoorbeeld bij relatief complexe situaties zoals links afslaan op een kruispunt, aldus de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Aan de andere kant hebben ouderen meer ervaring en compenseren ze hun beperkingen. Ze gaan bijvoorbeeld alleen bij goed weer rijden. Ook houden ze zich gemiddeld beter aan de verkeersregels dan jongeren en rijden ze minder vaak onder invloed.

Automobilist weet niet wat te doen bij sirenes:

Kijk hier hoe het zit als de zwaailichten in je spiegel verschijnen.

Meer op rtlnieuws.nl: