Nederland

FNV sleept Deliveroo voor rechter: 'Uitknijpbaantjes zijn zwaar fout'

15 juni 2018 01:16 Aangepast: 15 juni 2018 15:06
Archieffoto. Beeld © AFP

Vakbond FNV klaagt maaltijdbezorger Deliveroo aan. Volgens de vakbond heeft het van oorsprong Britse bedrijf schijnzelfstandigen in dienst en ontduikt Deliveroo daarmee de cao.

FNV voert al langer actie tegen Deliveroo dat vorig jaar besloot alleen nog maar met bezorgers te willen werken die zzp'er zijn. De vakbond noemt die constructie 'onwettig'.

'Recht op goed loon'

"De riders van Deliveroo hebben recht op een cao met een goed loon. De uitknijpbaantjes die de bezorgdienst nu hanteert zijn zwaar fout'', verklaart bondsbestuurder Willem Dijkhuizen de gang naar de rechter. "Hier moet per direct een eind aan komen.''

Ook vakbond CNV liet zich eerder al keihard uit over het voornemen van Deliveroo: "Onverzekerd op een fiets, opgejaagd door stukloon, zonder zekerheid van inkomen en zonder pensioen op te bouwen. Het is een triest verdienmodel'', zei voorzitter Maurice Limmen.

'Bezorgers krijgen verzekering'

Deliveroo laat weten 'verrast' te zijn door de sta van FNV, na 'een zeer constructieve ontmoeting' vorige week. "Deliveroo biedt bezorgers een bijbaan op zelfstandige basis, omdat dit de mogelijkheid biedt om flexibel te werken. Onderzoek onder onze bezorgers laat zien dat ze dit erg waardevol vinden", laat een woordvoerder weten.

Hij haalt de verzekering voor bezorgers aan die het bedrijf in mei heeft geïntroduceerd. "Wij willen onze bezorgers, naast flexibiliteit, ook zekerheid bieden. Daarom krijgen ze gratis een uitgebreide verzekering. Graag werken we samen met vakbonden en overheid om een einde te maken aan de wisselwerking tussen flexibiliteit en zekerheid."

Koerier spande rechtszaak aan

Deliverookoerier Sytze Ferwerda spande eerder al een rechtszaak aan tegen Deliveroo. "Ik ben student, ik ben geen eigen bedrijfje", zei Ferwerda eerder tegen RTL Z. "Mijn werkgever belazert me. Die wil uit winstoogmerk mij alle risico's geven."

De bezorger wordt gesteund door de PvdA, die hem ook hielp met het ophalen van voldoende geld voor de rechtszaak. Die rechtszaak moet er deze zomer nog komen. 

Dit zijn de rechten van een vakkenvuller:

Olivia Manders legt uit welke rechten vakkenvullers hebben en wanneer ze door hun supermarkt worden onderbetaald.

Meer op rtlnieuws.nl:
Bezorgers Deliveroo staken op drukste dag van het jaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore