Nederland

Ouderen in Nederland zijn minder eenzaam dan vroeger

15 juni 2018 00:21 Aangepast: 15 juni 2018 13:59

De gemiddelde oudere (55-plus) van nu is minder eenzaam dan leeftijdsgenoten twintig jaar geleden. Sociale contacten zijn verbeterd, meer ouderen hebben een partner en hun netwerk is vaak groter en diverser.

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), gebaseerd op drie deelstudies waarbij ruim 8000 ouderen waren betrokken. De onderzoeksperiode loopt van 1996 tot 2016. In totaal zijn er wel meer eenzame ouderen dan vroeger. Dat komt door de vergrijzing. Er zijn op dit moment simpelweg meer ouderen dan vroeger.

Afhankelijk van zorg

De oorzaken van eenzaamheid onder 55-plussers zijn vaak het verlies van de partner, van sociale relaties en dagelijkse netwerkcontacten. Ook het verlies van grip over het eigen leven is een risico. De oudere is vaker afhankelijk van professionele zorg en ondersteuning.

Uit het rapport blijkt dat het met de eenzaamheid van 85-plussers in die verpleegtehuizen meevalt. Ze voelen zich gemiddeld minder eenzaam dan jongere bewoners. Onder zelfstandig wonende 85-plussers daarentegen neemt de eenzaamheid toe naar mate ze ouder worden.

Niet meteen ongelukkig

Mensen die hulp krijgen volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voelen zich vaak eenzaam. Dat gebeurt vooral als ze alleen wonen of gezondheidsproblemen hebben.

Volgens het SCP-rapport betekent eenzaamheid niet meteen dat mensen zich ook ongelukkig voelen. Slechts 2 tot 4 procent van de mensen die gebruik maken van de Wmo voelt zich sterk eenzaam en zeer ongelukkig.

Are you okay: de app om ouderen in de gaten te houden

Han (82) vindt het maar niets als zijn familie hem iedere dag belt om te checken hoe het met hem gaat. Daarom ontwikkelde zijn zoon Thijs de app 'Are you okay?', een app waarmee je ouderen van afstand in de gaten kunt houden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Oudere vaak bestolen door familie: afhankelijke moeder is makkelijke prooi

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore