Ga naar de inhoud
Nederland

Kabinet: ruim 750 wijkagenten extra

Archieffoto. Beeld © ANP

Om de veiligheid te vergroten komen er ruim 750 wijkagenten bij. Dat blijkt uit een conceptbrief van minister Grapperhaus, in handen van onze politieke redactie. Daarnaast komen er extra rechercheurs en extra agenten voor de bestrijding van cybercrime. De Nederlandse Politiebond is ontevreden.

Momenteel zijn er 49.800 agenten. Daar komen de komende jaren 1100 extra agenten bij, 769 zullen de wijken ingaan. Morgen besluit de ministerraad over de extra agenten.

Cybercrime en rechercheurs

De politie vraagt al jaren om extra geld voor meer agenten. Daarom is in het regeerakkoord afgesproken dat er in totaal 291 miljoen extra beschikbaar komt. Minister Ferd Grapperhaus heeft daarvoor nu een plan klaar. Naast de extra wijkagenten komen er: 

  • 171 agenten voor extra bestrijding van cybercrime
  • 171 dienders die zullen ingezet gaan worden voor opsporing van zware georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. 
  • Ook gaat de minister nog 64 miljoen euro investeren in de gebrekkige ict bij de politie

De Nederlandse Politiebond is niet tevreden. Volgens Jan Struijs van de Bond zijn er snel én veel extra agenten nodig. "We hebben 5000 extra wijkagenten nodig. We zijn hier dus niet tevreden mee." Struijs vervolgt: "De komende jaren zullen er naar verwachting 14.000 agenten uitstromen omdat ze met pensioen gaan. We hebben een structurele onderbezetting, dat los je met deze aantallen niet op."

'Blij'

In de conceptversie van de brief schrijft minister Grapperhaus blij te zijn met deze extra agenten: "Nederland zal ook in de toekomst kunnen blijven vertrouwen op een uitstekende politie, moderner en slagvaardiger dan tevoren en waakzaam en dienstbaar als vanouds."

Met deze slimme truc pakt de politie appende truckers:

De agenten hebben een nieuwe methode bedacht, waardoor truckers zich in hun hoge cabines niet langer onbespied kunnen wanen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Elke dag duizenden agenten ziek thuis