Nederland

Winkeliers doen steeds minder vaak aangifte van diefstal

14 juni 2018 16:42 Aangepast: 14 juni 2018 17:41
Beeld © iStock

Winkeliers zijn de afgelopen jaren veel minder aangifte gaan doen van winkeldiefstal. Eén op de drie winkeliers doet geen aangifte meer.

Dat blijkt uit cijfers die Detailhandel Nederland opvroeg bij de Landelijke politie door een WOB-procedure. Volgens Bert van Steeg van Detailhandel Nederland laten veel winkeliers de aangifte achterwege omdat het veel tijd kost. "En de winkelier hoort vaak niks meer terug."

7,2 procent

Het aantal diefstallen waarbij geen aangifte werd gedaan, steeg de afgelopen jaren met 7,2 procent. In 2017 werden 37.448 gevallen van winkeldiefstal gemeld. Maar slechts bij 12.499 werd aangifte gedaan.

De cijfers komen voor Van Steeg niet als een verrassing. "Uit eerdere peilingen onder onze achterban weten we al dat het animo om aangifte te doen daalt. Maar het WOB-verzoek bij de politie bevestigt dit beeld."

'Onder de 150 euro doe ik geen aangifte meer'

Eelco van Rolsteijn beheert een sportwinkel in Rotterdam en betrapt elke twee weken wel iemand. "Maar eigenlijk doe ik bij bedragen onder de 150 euro geen aangifte meer. Als je iemand betrapt, dan dwing je hem om af te rekenen. Ook nog aangifte doen kost mij zoveel tijd." 

Eelco is ook voorzitter van de ondernemersraad bij hem in de buurt. "Sommige winkeliers hebben bijna dagelijks last van pogingen tot diefstal. Dan is er geen beginnen aan om aangifte te doen."

'Aangifteproces moet beter'

De schade van al die winkeldiefstallen loopt volgens Detailhandel Nederland aardig in de papieren. "Het is een schatting maar ik denk dat winkeliers 300 tot 400 miljoen euro per jaar aan kwijt zijn."

De belangenorganisatie roept op om het aangifteproces voor winkeldiefstal zo snel mogelijk te vereenvoudigen. "Dit kan en moet beter. We staan in de startblokken om hierbij te helpen." Of de landelijke politie ingaat op het aanbod van Detailhandel Nederland is nog niet bekend. Eerder gaf minister Grapperhaus aan dat de Nationale Politie is bezig is met het vernieuwen van de aangifteprocedure.

Dader steeds jonger

Uit de cijfers van de politie blijkt dat daders van winkeldiefstallen jonger worden: 15 procent van de winkeldiefstallen wordt gepleegd door 12 tot en met 17-jarigen. De meeste winkeldiefstallen worden gepleegd door 30-39 jarigen: één op de vijf winkeldiefstallen wordt door deze groep gepleegd.

Hoe vaak winkeldiefstallen voorkomen verschilt sterk per regio. In Zuid-Holland en Noord-Holland wordt, in absolute aantallen, het vaakst gestolen. Wanneer je rekening houdt met het inwonersaantal van de provincie wordt er in Flevoland verhoudingsgewijs het meest gestolen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore