Nederland

Lars (20) werd enorm gepest, maar raakte bevriend met pester

14 juni 2018 15:45 Aangepast: 15 juni 2018 11:46
Lars Bastmeijer Beeld © Privéfoto

Lars Bastmeijer (20) werd in zijn tweede jaar van het vmbo zo erg gepest, dat hij het niet langer uithield in zijn klas. Vanaf het derde jaar ging hij noodgedwongen naar een andere klas. Daar werd hij dikke vrienden met één van zijn pesters.

Pesten is en blijft 'een groot probleem', meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vandaag op basis van eigen onderzoek. Vooral op het vmbo wordt veel gepest. Bijna de helft van de leerlingen zegt zich daar onveilig te voelen. Bij vwo (16 procent) en havo (28 procent) zijn deze percentages veel lager.

LEES OOK:Veel vmbo'ers voelen zich onveilig op school

Het tweede jaar

Bij Lars begon het toen hij veertien was. Hij zat in de tweede klas van het vmbo. Waarom hij gepest werd, is hem tot op de dag van vandaag onduidelijk. "Wist ik het maar, dat zou me enorm helpen."

In de klas werd hij vaak buitengesloten. Ook scholden zijn klasgenoten hem uit. "Ze zeiden: je hoort hier niet thuis, we willen je niet of waar bemoei je je mee, als ik iets zei." Lars raakte steeds meer in een isolement. "Je gaat vanzelf je eigen wereldje creëren en jezelf afsluiten. In de pauze zoek je de anderen ook niet op." Het pesten werd vooral gedaan door een groepje van vier jongens. 

Praat erover

Praten over pesten is ontzettend moeilijk. Zowel voor kinderen als volwassenen. Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt uit waarom en wat je aan pesten kunt doen.

Van vijand naar vriend

Na het heftige jaar ging Lars naar een andere klas. Een nieuwe start. Hij werd niet langer gepest. "Ik weet ook niet hoe het kan. In de andere klas had ik gewoon meer aansluiting." Eén van de vier jongens die hem zo erg gepest hadden, zat bij Lars in zijn nieuwe klas. Ze werden bij elkaar ingedeeld voor een werkstuk en het onmogelijke gebeurde: ze konden het met elkaar vinden.

"In het begin was het natuurlijk wel wennen, maar het klikte gewoon en op den duur raakten we bevriend", vertelt Lars. Excuses hoefde hij niet. "Daar ben je op die leeftijd ook niet mee bezig. Dat ging ik liever uit de weg." De andere pesters sprak hij niet meer. 

Voorlichting

Lars kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn middelbareschooltijd. "Het tweede jaar was echt niet leuk, maar voor de rest kan ik er niets negatiefs over zeggen." Als hij nu terugkijkt, was er één ding dat hij anders zou hebben gedaan: praten. "Ik wilde het eerst allemaal zelf oplossen en dat kan gewoon niet. Je moet erover praten met iemand. Een docent of afdelingshoofd bijvoorbeeld. Uiteindelijk heb ik dat ook gedaan."

Voor hem is het een afgesloten hoofdstuk, maar hij wordt nog steeds af en toe geconfronteerd met dat ene nare jaar. "Als ik nu in de gaten heb dat iemand een nare opmerking naar een ander maakt, zeg ik er meteen iets van. Dan zeg ik: Gast, zo'n opmerking kan je niet maken. Mensen weten dat ik het meen als ik zoiets zeg, dus dan is het ook klaar."

Voor scholieren die nu gepest worden heeft Lars één tip: praat erover en hou het pesten niet voor jezelf.

Meer op rtlnieuws.nl:

`