Nederland

Kamer niet goed geïnformeerd over problemen Belastingdienst

13 juni 2018 17:45 Aangepast: 13 juni 2018 19:23
(Archieffoto)

De Tweede Kamer is de afgelopen jaren niet goed op de hoogte gebracht over de problemen bij de Belastingdienst. Weliswaar deelde het ministerie van Financiën stapels rapporten, maar die waren 'niet diepgaand en systematisch genoeg' om inzicht te krijgen in wat er precies aan de hand is.

Dat zegt staatssecretaris Menno Snel (Financiën). De Tweede Kamer sprak hem vandaag opnieuw aan op de informatievoorziening rond de reorganisatie bij de fiscus. Die verloopt heel stroef, onder meer door ict-problemen en een uit de hand gelopen vertrekregeling.

De oppositie zou graag zien dat de vernieuwing de status van groot project krijgt. Dat zou betekenen dat de staatssecretaris de Kamer veel gedetailleerder op de hoogte moet houden van alle vorderingen. Snel is daar niet direct voorstander van, maar wil wel graag bekijken hoe de informatievoorziening kan worden verbeterd.

Duizenden vertrekregelingen

Van de uit de hand gelopen vertrekregeling hebben duizenden medewerkers gebruik gemaakt. In 2016 werd besloten dat 5000 mensen weg moesten, om in plaats daarvan 1500 dataspecialisten aan te nemen. Dat lukte, maar de vertrekregeling was zo riant dat er uiteindelijk 6372 medewerkers gebruik van maakten. Gemiddeld vertrokken ze met zo'n 67.000 euro. Ambtenaren die vlak voor hun pensioen zaten, maakten gebruik van het financiële buitenkansje. 

Vierhonderd medewerkers van de douane en FIOD hebben optimaal van de regeling geprofiteerd. Zij incasseerden ruim 100.000 euro bruto. Oorspronkelijk was de regeling alleen voor medewerkers van de Belastingdienst bedoeld, maar de vakbonden bedongen dat ook de andere medewerkers er gebruik van konden maken. In totaal was de Belastingdienst 39,9 miljoen euro kwijt aan vertrekpremies. De regeling werd vroegtijdig stopgezet.

Oude it-systemen

Daarnaast zijn de it-systemen waarmee de Belastingdienst werkt dermate verouderd dat de belastinginning in gevaar kan komen. Omdat veel personeel vertrekt of vertrokken is, zijn er ook steeds minder mensen die weten hoe de systemen werken. Sommige systemen voldoen niet aan de norm, maar blijven in gebruik omdat er geen vervanging is. Door de systemen is er ook kans dat  brieven of aanslagen verkeerd worden verzonden, foutmeldingen plaatsvinden of onterechte navorderingen worden uitgestuurd. 

Eind april greep staatssecretaris Menno Snel in. Dat was nodig, omdat het anders zou leiden tot een 'terruggang in het presteren van de Belastingdienst'. De reorganisatie gaat niet zoals gepland en er werd te veel tegelijkertijd aangepakt, concludeerde Snel. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore