Ga naar de inhoud
Nederland

Jesse (15) overrompeld door minister Slob met uitslag eindexamen

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) verrast Jesse Looijenga (15), een geslaagde eindexamenkandidaat. Beeld © ANP

Jesse Looijenga (15) uit Tytsjerk wachtte vandaag op een bezoekje van zijn docent, die hem zou vertellen of hij geslaagd was voor zijn eindexamen vmbo-tl. Zijn verbazing was dan ook groot toen hij ineens minister Arie Slob (Onderwijs) voor de deur zag staan met het verlossende woord.

Jesse vermoedde al dat er wat aan de hand was: vanuit het raam had hij immers al een groep mensen met camera's in de hand zien aanlopen. "Ik dacht dat er wat op straat gebeurd was. Toen hoorde ik ineens de deurbel."

Mond vol tanden

Zijn moeder, die van tevoren al wist van het bezoek van Slob, vertelde hem wie er voor de deur op hem stond te wachten. "Gelukkig maar, want ik had hem misschien niet meteen herkend", geeft Jesse toe. "Maar dankzij haar stond ik gelukkig niet met mijn mond vol tanden toen ik de deur opendeed." Slob overhandigde hem een bos bloemen en een grote taart. "We maakten even kort een praatje en hij feliciteerde me met het behalen van mijn diploma. Hij vond het heel bijzonder dat ik het had gehaald." Slob zei dat hij Jesse vandaag had opgezocht omdat hij wist dat hij er 'hard voor had moeten knokken'.

Miniatuurvoorbeeld
Minister Arie Slob (R) en Wilt Dijk (directeur van de school) verrassen Jesse.

Spierziekte

Jesse worstelt namelijk met een zeldzame erfelijke spierziekte, waardoor de zenuwen in zijn armen en benen zijn verzwakt. Daardoor kon hij in de afgelopen jaren niet zoveel tijd besteden aan school als zijn leeftijdsgenoten. "Huiswerk kwam daardoor op een lager pitje te staan", zegt hij. "Maar gelukkig is het me gelukt."

En zeker niet met de hakken over de sloot: zijn gemiddelde eindcijfer lag boven de norm om door te kunnen stromen naar de havo. "Dat wilde ik heel graag omdat ik naar het hbo wil, dus ik was vandaag best wel zenuwachtig. Ik stond er goed voor na mijn schoolexamens, maar het blijft toch spannend."

Tijd voor feest

Nu is het tijd voor feest, zegt hij. "Iedereen bij ons in de klas kreeg vanmiddag te horen of ze het hebben gehaald. Dus ik ga nu naar school om de rest te feliciteren. En vanavond gaan we wat leuks doen."

Ja! Geslaagd!

We vroegen om een filmpje aan leerlingen die hoorden dat ze geslaagd zijn. Hoe reageerden ze? Nou, eh... heel blij!

Meer op rtlnieuws.nl: