Nederland

Moeder Sharleyne kan zich niets herinneren van val dochter

13 juni 2018 14:45 Aangepast: 13 juni 2018 16:35
Sharleyne. Beeld © Privéfoto

Was de dood van Sharleyne een ongeluk, zelfmoord of een misdrijf? Het 8-jarige meisje werd in juni 2015 dood onderaan een flat in Hoogeveen gevonden. Haar moeder, Hélène J., heeft nauwelijks herinneringen aan die fatale nacht.

De rechtbank in Assen voelde J. daarover uitvoerig aan de tand, omdat volgens de rechter sprake is van 'een merkwaardige gang van zaken'.

Sharleyne heeft een val gemaakt vanaf de tiende verdieping van de flat, waar zij met haar moeder woonde.

Ontkent

Hélène J. (38) wordt ervan beschuldigd dat zij haar dochter heeft gedood. Door Sharleyne van de flat af te gooien, of al eerder door haar te wurgen. De moeder ontkent alles.

De vader van Sharleyne is er wel van overtuigd dat Hélène, zijn ex, haar dochter heeft gedood, zei hij eerder in een interview tegen RTL Nieuws. In dat interview vertelt hij ook in wat voor omgeving zijn dochter leefde. Zijn ex was suïcidaal en depressief, zei hij. Zijn dochter liep rond in drugspanden, zwierf alleen over straat en ze soms haar huis niet in kon omdat haar moeder dronken in slaap was gevallen.

Vader Sharleyne: 'Ik zoek gerechtigheid voor mijn gedode dochter'

De vader van Sharleyne over de zaak tegen zijn ex.

Over de balustrade gekeken

Medebewoners van de flat hebben onder meer verklaard dat J. over de balustrade heeft gekeken toen het kind op de grond lag. Later zagen zij haar een woning van een buurman binnengaan, acht etages lager. Het zou geruime tijd hebben geduurd voordat H. beneden naar buiten kwam. Zij had toen twee flesjes bier bij zich en liep eerst naar haar auto. "Ik vind het zelf ook raar, maar ik heb er geen verklaring voor. Ik ben dat hele stuk kwijt. Ik denk door paniek. Ik weet het gewoon niet."

Onderzoek wees uit dat J. op de bewuste avond stevig heeft gedronken. Dat vond de rechtbank vreemd, omdat J. na een periode van arbeidsongeschiktheid de volgende dag weer voor het eerst aan het werk zou gaan. Spanningen en financiële zorgen zouden J. tot drankgebruik hebben aangezet. Zij ontkent dat zij die avond ruzie met haar dochtertje zou hebben gehad.

'Alle instanties hebben gefaald'

Hij had de hulpverlenende instanties nog gewaarschuwd. 'Als jullie niet ingrijpen, is mijn dochter straks dood.' Maar er werd niet ingegrepen en de woorden van Victor Remouchamps kwamen uit.

Victor, de vader van Sharleyne, is ervan overtuigd dat haar moeder haar heeft geduwd of gegooid. "Alle instanties hebben gefaald." Lees hier het interview met de vader van Sharleyne, Victor

Miniatuurvoorbeeld

Medisch getuigen

De rechtbank hoorde ook medisch deskundigen, onder meer over de uiteenlopende bevindingen over de doodsoorzaak. Twee pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut menen dat Sharleyne nog leefde toen zij in juni 2015 van tien hoog naar beneden viel. Zij sluiten daarmee uit dat het meisje eerst is gewurgd en in levenloze toestand naar beneden is gegooid.

Die conclusies zijn anders dan die van een derde deskundige, een forensisch arts. Hij stelt dat Sharleyne letsel vertoonde dat niet kan zijn ontstaan door de val. Tegen de rechtbank in Assen zei hij dat er 'geen harde argumenten' zijn om te stellen dat het meisje in leven was toen ze viel. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore