Militairen die in Mali zijn ingezet kampen met een gebrek aan materieel en zijn onvoldoende getraind. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar de bijdrage van Nederland aan VN-missie Minusma.
Het kritische rapport komt een dag nadat was uitgelekt dat het kabinet de uitzending gaat afbouwen. Medio volgend jaar moet de missie zijn beëindigd. Dan hebben Nederlandse militairen ruim vijf jaar in het Afrikaanse land gezeten.
ZIE OOK: Kabinet: einde aan Nederlandse missie in Mali
Zwaar beroep op improvisatievermogen
Volgens de Rekenkamer 'wordt een zwaar beroep gedaan op het improviserend vermogen van de militairen' die in Mali zijn gelegerd. Ongeveer 250 militairen zijn actief voor Minusma. Ze houden zich vooral bezig met het verzamelen en analyseren van informatie.
De Rekenkamer onderzocht de eenheid die langeafstandsverkenningen in Mali uitvoert. Volgens het rapport waren militairen niet volledig getraind voordat zij op missie gingen. Dat kwam omdat de politiek pas laat een besluit nam over de voortzetting van de missie.
Ter plaatse leren rijden
Een tekort aan oefenmaterieel leidde ertoe dat delen van de voorbereiding in Mali zelf moesten plaatsvinden. Zo moesten militairen ter plaatse leren om in terreinwagens te rijden. Dat betekende ook dat rijexaminatoren naar Mali moesten worden gestuurd om rijexamens af te nemen.
De missie heeft een 'grote impact' op de krijgsmacht. Andere onderdelen moesten mensen en materiaal afstaan om de uitzending. "De voetafdruk die een missie in de krijgsmacht achterlaat, is vaak groter dan de omvang van de missie zou doen vermoeden."
Het kabinet zegt zich gesteund te voelen door de conclusies van de Rekenkamer. "Helaas hebben we moeten concluderen dat de jarenlange bezuinigingen op de krijgsmacht niet zonder gevolgen zijn gebleven. Daar bovenop hebben we te maken met een verslechterde veiligheidssituatie rondom Europa, denk aan Rusland, Syrië, Irak en de Sahel." Het kabinet zegt dat het verbeteren van de gereedheid en inzetbaarheid van de krijgsmacht al hoge prioriteit heeft, 'en hier blijven we de komende periode ook keihard aan werken'.
Snoeihard rapport
Politiek verslaggever Fons Lambie noemt het opnieuw een snoeihard rapport voor Defensie. "De missie in Mali heeft flinke sporen nagelaten. Gebrek aan spullen en mensen in Mali en roofbouw op de krijgsmacht in Nederland. Defensie moet herstellen, op adem komen, zo valt te horen in Den Haag. Daarom zal het kabinet vrijdag besluiten om de missie in Mali te beëindigen. Het klinkt logisch, maar wel veel te laat."