Ga naar de inhoud
Gezin

Arie is één van de leraren die leerlingen lieten juichen of huilen

Beeld © Privéfoto

Arie Kraaij (57) was één van de vele docenten die leerlingen óf heel gelukkig maakten, óf lieten huilen. Hij belde de leerlingen uit zijn vwo 6-klassen met de examenuitslag. Hoe pakt hij dat altijd aan? "Als ze geslaagd zijn, draai ik er soms een beetje omheen."

Op verzoek van zijn school melden we dat Arie Kraaij in de nacht na het interview plotseling is overleden. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte.

Leerlingen die gezakt zijn, belt Arie Kraaij, docent en mentor op het Altena College in Sleeuwijk, altijd als eerste. "Ik draai niet om de hete brij heen. Ik zeg meteen: 'Ik heb slecht nieuws voor je'." Vaak beginnen leerlingen te huilen – Kraaij laat ze dan 'even lekker uithuilen'. Of ze zijn stil, zeggen niets meer, of zeggen bedeesd en teleurgesteld: 'Oké, dat had ik al wel verwacht'."

Scheiding of overlijden

"Het hangt heel erg af van de situatie en van het type leerling", weet Kraaij. Wat hij het lastigste vindt: leerlingen het slechte nieuws brengen die al het een en ander mee hebben gemaakt afgelopen schooljaar. Denk aan een scheiding van de ouders, een sterfgeval. "Dan komt dit er nog eens bovenop."

Kraaij hangt nooit op zonder de gezakte leerling 'even wat moed in te spreken'. Zoals: 'De wereld vergaat niet', 'het komt altijd goed' of: 'je bent niet de enige in de wereld die is gezakt'. "Ik overleg ook met collega's van die leerling welk vak het beste te herkansen is. Heeft de leerling bijvoorbeeld ergens ondergepresteerd voor zijn of haar doen? Dan adviseer ik meteen om dát vak te herkansen."

Juichen

Zenuwen voor de slechtnieuwsgesprekken kent Kraaij niet. "Daarvoor loop ik al te lang mee. Het is niet leuk om te doen, maar het is wel part of the job." Ook 'part of the job': het goede nieuws brengen. "Het leukste is als kinderen het niet verwachten. Dan hoor je de familie op de achtergrond juichen alsof er veertig man in die woonkamer zitten."

Leerlingen die wel al hadden verwacht dat ze dat diploma binnen hadden, reageren vaak het rustigst. "Die zeggen dan 'oké, dankjewel voor het bellen', en hangen dan bij wijze van spreken bijna meteen op."

Grap

Vaak kunnen leerlingen ook door het tijdstip waarop de docent belt of op bezoek komt, raden of ze zijn geslaagd of niet. Zo had Kraaij twee jaar geleden met zijn leerlingen afgesproken dat hij de gezakten vóór half 5 zou bezoeken. De rest zou worden gebeld. "Maar ik had een jongen in mijn havo-klas met wie ik een heel goede band had. Hij was geslaagd, maar ik besloot hem een beetje te plagen."

Dus Kraaij belde exáct half 5 aan. De leerling deed open, zag Kraaij en barstte direct in huilen uit. "Na twee, drie minuten was hij klaar met huilen en zei ik: 'Ik wil de eerste leraar zijn die jou feliciteert omdat je bent geslaagd, daarom ben ik hier'. Hij kon het wel waarderen. Later heb ik nog een bierpakketje van hem gekregen."

Ja! Geslaagd!

We vroegen om een filmpje aan leerlingen die hoorden dat ze geslaagd zijn. Hoe reageerden ze? Nou, eh... heel blij!

Meer op rtlnieuws.nl: