Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Vieze wc's en te weinig bureaus: ambtenaren balen van nieuwe werkplek

13 juni 2018 11:29 Aangepast: 13 juni 2018 13:58
Archieffoto. Beeld © iStock

Te weinig werkplekken, een gebrek aan privacy en een slechte sfeer. Het zijn slechts enkele van de vele genoemde klachten over de Rijnstraat 8, het overheidsgebouw in Den Haag waar sinds eind vorig jaar de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat in zijn gehuisvest.

​Het Center for People and Buildings deed van augustus 2017 tot maart dit jaar onderzoek naar het gebouw, dat ruim 3000 werkplekken telt voor zo'n 6000 werknemers.

ZIE OOK: Ambtenaren chagrijnig door flexplekken, overheid start onderzoek

Het idee achter het ontwerp van het gebouw was dat mensen vaker voor flexwerken zouden kiezen, bijvoorbeeld vanuit huis. Hier vloeit ook meteen een van de meest gehoorde klachten uit voort: de drukte.

'Handdoekjes leggen'

Vooral op maandag, dinsdag en donderdag is het dringen geblazen en na 8.30 uur is het lastig een werkplek te vinden bij collega's in de buurt.

"Krapte leidt tot 'handdoekjes leggen', waardoor werkplekken niet beschikbaar zijn en schaarste wordt ervaren", schrijven de onderzoekers.

'Verre van praktisch'

Het gebouw won vorig jaar een architectuurprijs, iets wat bij de werknemers alleen maar meer hoon en ergernis oplevert.

Mooi ogende zaken als doorzichtige halve bollen aan de muur die fungeren als telefoonplek ('gesprekken zijn gewoon te volgen'), en lage bankjes ('zitting te diep en rugleuning te laag') zijn verre van praktisch. "Een van de leidinggevenden, die weet wat het is om rugklachten te hebben, zegt zijn medewerkers te hebben verboden om op deze bankjes te werken", staat in het rapport.

Vieze wc's

Een opsomming van enkele andere klachten: een sombere sfeer, onder meer door het gebruik van zwart in het decor.

Open werkplekken met te weinig privacy, onduidelijke iconen en bewegwijzering en vieze wc's en werkplekken.

Meer kleur

De onderzoekers komen met maar liefst 42 aanbevelingen. Zo moet er volgens hen betere bewegwijzering komen, en geluidsdichte cellen waarin mensen kunnen bellen.

Ook moet er functioneler meubilair komen en moet er worden onderzocht of er meer kleur in het gebouw kan komen.

'Mix van verbeteringen'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het Rijksvastgoedbedrijf onder valt, laat weten de klachten serieus te nemen.

"Er wordt gewerkt aan een mix van verbeteringen op het gebied van facilitaire voorzieningen, inrichting en kleurgebruik voor verdere verbetering."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore