Nederland

Ondergedoken familie kroongetuige Nabil B. kan niet terug naar Nederland

13 juni 2018 06:27 Aangepast: 04 juli 2018 21:17
Kort nadat bekend was geworden dat B. zou gaan getuigen, werd zijn broer vermoord in Amsterdam-Noord. Hier doet de politie onderzoek. (Archieffoto) Beeld © ANP

Familieleden van kroongetuige Nabil B. zijn wegens liquidatiegevaar met hulp van justitie in het buitenland ondergedoken. Ze kunnen echter niet terug, omdat er onvoldoende capaciteit is om ze in Nederland te beschermen.

Dat meldt de Telegraaf. op basis van ingevoerde bronnen rond het liquidatieonderzoek Marengo, waarin de kroongetuige een rol speelt. Advocaat Bart Stapert van de kroongetuige kan net als het Openbaar Ministerie uit veiligheidsoverweging niet ingaan op de kwestie. 

Broer al eerder geliquideerd

De advocaten van de kroongetuige uitten dinsdag stevige kritiek op de beveiliging van de familie. Ze vinden dat de overheid hun veiligheid onvoldoende kan waarborgen. Zo werd de broer van B. in maart geliquideerd, kort nadat bekend werd dat B. zou gaan getuigen.

De afgelopen vijf jaar hebben meerdere moorden plaatsgevonden onder een nieuwe, relatief jonge generatie criminelen. Een aantal schutters is gepakt en berecht, maar de opdrachtgevers bleven buiten schot. De kroongetuige zou daar verandering in brengen, zei het OM eerder. 

Wat we weten van eerdere liquidaties:

Met een mogelijke kroongetuige lijkt het Openbaar Ministerie zijn slag te slaan in de strijd tegen de Mocro-maffia. We zetten de bekendste liquidaties op een rij.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore