Nederland

Belgische maatregelen tegen meeuwen jagen de vogels naar Zeeland

12 juni 2018 21:57 Aangepast: 12 juni 2018 23:02
Meeuwen komen op afval af. Beeld © ANP

Belgische kustplaatsen nemen allerhande maatregelen om de overlast van meeuwen terug te dringen. En die maatregelen werken, misschien zelfs iets te goed. De Belgische meeuwen zoeken nu namelijk hun toevlucht in... Nederland.

Dat blijkt uit de ringen die de meeuwen om hun poot hebben, zegt het Vlaams Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (VINB) tegen Omroep Zeeland. De vogels kunnen flink wat overlast veroorzaken, bijvoorbeeld doordat ze vuilniszakken openpikken.

Anticonceptie

Door de toenemende bebouwing in Vlaanderen broeden meeuwen steeds vaker op platte daken in de stad. Om dat tegen te gaan en te voorkomen worden meeuwennesten opgespoord met drones en op potentiële broedplekken worden netten opgehangen. Ook krijgen de dieren een anticonceptiemiddel  toegediend via voer.

De maatregelen werken: de meeuwen trekken weg. Maar eigenlijk is het probleem niet écht opgelost, stelt het VINB. De vogels zoeken hun heil namelijk elders. In dit geval: in de provincie Zeeland. 

In gevaar

Ook in Nederland proberen kustplaatsen de overlast van meeuwen te beperken. Door netten te spannen op platte daken, zoals in Goes. In Haarlem en Den Haag kun je een boete krijgen als je meeuwen voert.

In België hebben ze inmiddels een ander probleem om zich mee bezig te houden. Het verjagen van de meeuwen lukt namelijk zo goed, dat er nu weer te weinig van zijn volgens Europese regels. De zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw zijn zelfs 'bijna in gevaar'. De maatregelen wordt dus voorlopig een halt toegeroepen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore