Ga naar de inhoud
Nederland

Groen licht voor Mohammed-cartoonwedstrijd Wilders in Tweede Kamer

Geert Wilders Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders mag een Mohammed-cartoonwedstrijd organiseren in het gebouw van de Tweede Kamer. De Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid Dick Schoof ziet geen veiligheidsrisico's omdat de tentoonstelling wordt gehouden in het streng beveiligde en besloten gedeelte, waar ook de fractie van de PVV is gehuisvest.

De woordvoerder van de NCTV bevestigt een tweet van Geert Wilders hierover. "De NCTV heeft de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten uit oogpunt van veiligheid geen bezwaar te hebben tegen de tentoonstelling", zegt hij.

Ook Kamervoorzitter Khadija Arib heeft geen bezwaar tegen de cartoonwedstrijd. "Voor een bijeenkomst in zijn eigen fractiekamers, zoals Wilders nu van plan is, is geen toestemming nodig."

'Iedereen mag meedoen'

Wilders zegt dat hij de wedstrijd later dit jaar gaat organiseren. Hij zit zelf in de jury, samen met de Amerikaan Bosch Fawstin, die in 2015 een prijs won met cartoon van Mohammed op een evenement in Texas. Wilders was daar te gast. Vlak nadat hij was vertrokken probeerden twee jihadisten een aanslag te plegen. Die mislukte.

Wilders zei eerder dat het hem te doen is om de vrijheid van meningsuiting en niet om een provocatie. Iedereen mag meedoen aan de wedstrijd, zolang het onderwerp van de ingezonden cartoon maar Mohammed is. De hoofdprijs bedraagt 5000 euro, beschikbaar gesteld door een gulle gever die anoniem wenst te blijven. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Wilders wil Mohammed-cartoonwedstrijd houden