Nederland

Europese Commissie onderzoekt overname Tele2 door T-Mobile

12 juni 2018 16:53 Aangepast: 12 juni 2018 17:18
Europese Commissie kijkt kritisch naar overname Beeld © Archieffoto ANP

De Europese Commissie (EC) start een diepgaand onderzoek naar de plannen van T-Mobile Nederland om Tele2 over te nemen. T-Mobile wil het met die overname opnemen tegen het ‘machtsblok’ van KPN en Vodafone-Ziggo.

Maar de Commissie vreest dat klanten in Nederland door de overname hogere tarieven, een beperkter aanbod en minder innovatie krijgen. “We beginnen dit onderzoek omdat we zeker willen zijn dat de geplande transactie niet leidt tot een beperkter aanbod of hogere tarieven”, stelt Margrethe Vestager, de EU-commissaris voor mededinging.

Lees ook: Waarom T-Mobile juist nu Tele2 wil overnemen

Onbeperkte databundels

Tele2 is een relatief kleine speler om de markt, maar wel een directe concurrent van T-mobile. KPN en Vodafone-Ziggo zijn een stuk groter. T-mobile en Tele2 proberen met onbeperkte databundels klanten weg te halen bij die grotere providers. Die richten zich juist weer meer op combipakketten met tv, vast internet en mobiele telefonie.

Bij de veilig van 4G-frequenties in 2012 wilde de overheid een vierde speler op de markt hebben om de concurrentie tussen providers te stimuleren. Dat werd Tele2. Het bedrijf mocht vijf jaar lang frequenties niet verkopen of fuseren met een andere partij. Die termijn verstrijkt binnenkort, waardoor een overname mogelijk werd.

Nieuwe nummer drie

En dat baart de Europese Commissie zorgen. De nieuwe onderneming zou de nummer drie worden op de Nederlandse markt. De Commissie is ook bang dat de nieuwe onderneming minder geprikkeld zal worden om daadwerkelijk de concurrentie aan te gaan met andere providers.

De Nederlandse mededingingsautoriteit ACM onderzoek te overnameplannen samen met de Europese Commissie. Dat komt omdat de overname mogelijk ook Europese consequenties heeft; Deutsche Telekom is voor 75 procent eigenaar van T-Mobile Nederland en Tele2 komt uit Zweden. Dat laatste bedrijf zou als apart merk blijven bestaan.

T-Mobile Nederland betaalt volgens het ANP een bedrag van 190 miljoen euro om Tele2 over te nemen. Deutsche Telekom krijgt driekwart van de nieuwe onderneming in handen. De twee partijen hopen voor het einde van het jaar de overname te hebben afgerond. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van