Nederland

Kabinet: einde aan Nederlandse missie in Mali

12 juni 2018 17:00 Aangepast: 24 september 2020 13:35
Militairen in Mali (archieffoto) Beeld © ANP

Het kabinet wil de Nederlandse missie in Mali beëindigen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Het gaat om een geleidelijke afbouw die hoogstwaarschijnlijk tot halverwege 2019 duurt. Op dit moment zijn daar ongeveer 250 Nederlandse militairen.

Nederland is al ruim 4 jaar actief in het Afrikaanse land. De missie trekt een zware wissel op de defensie-organisatie. Eerder werd bekend dat het kabinet vanaf volgend jaar 60 militairen naar Afghanistan wil sturen. Omdat Nederland de activiteiten in Afghanistan wil uitbreiden, moeten de activiteiten in Mali worden afgebouwd.

Ogen en oren

De discussie is in een afrondende fase, zeggen betrokkenen. Ministeries werken nog aan de exacte planning, regeringspartijen zouden akkoord gaan met beëindiging. In principe loopt de huidige Nederlandse bijdrage tot 31 december van dit jaar. Nederland is van plan om iets langer te blijven, zodat een ander land de activiteiten van Nederland kan overnemen. De einddatum zou dan 1 mei 2019 worden.

Sinds 2013 zijn VN-militairen in Mali om oprukkende moslimextremisten te bestrijden. Onze militairen zijn de 'ogen en ogen' van de VN-missie Minusma. Nederland levert langeafstandsverkenners, inlichtingenpersoneel en politietrainers. Ze werken met name vanuit de stad Gao. Enkele officieren werken in de hoofdstad Bamako. 

Vier militairen omgekomen

Vier Nederlandse militairen zijn in Mali om het leven gekomen. In 2015 kwamen kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger om het leven bij een helikoptercrash. In 2016 kwamen korporaal Kevin Roggeveld en sergeant der 1e klasse Henry Hoving om het leven bij een mortierongeluk.

Dat ongeluk was het gevolg van fouten bij Defensie, zo bleek uit een vernietigend onderzoek van Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De veiligheid van de granaten deugde niet en medische gezondheidszorg was niet op orde. Na een Kamerdebat vertrokken toenmalig Defensie-minister Hennis en de hoogste militair, generaal Tom Middendorp.  

Twijfel over nut

De missie is al meerdere keren verlengd. De Nederlandse helikopters werden al in januari 2017 teruggetrokken. Duitsland heeft de helikoptertaken toen overgenomen. Geregeld was er twijfel over het nut van de missie. "We acteren onder ons niveau. Deze troepen zijn schaars. We moeten ze niet te lang inzetten voor dit soort taken", zei kolonel Jelte Groen van het Korps Commandotroepen al in september 2016.

Ook het materiaal van commando's, zoals voertuigen en wapens, zou sneller slijten in Mali. Morgen komt de Algemene Rekenkamer met een rapport over de Mali-missie. De Rekenkamer onderzocht of de krijgsmacht personeel en materieel goed heeft voorbereid op de missie en wat de gevolgen voor de gereedheid van de krijgsmacht zijn geweest. De publicatie van het rapport is vervroegd vanwege de besluitvorming over de missie.

Nabestaanden omgekomen militairen boos:

De nabestaanden van de omgekomen militairen reageerden boos na het uitkomen van het OVV-rapport. 

Meer op rtlnieuws.nl
Column van Fons Lambie over een bezoek aan de Nederlandse troepen in Mali in 2014: 'Donkere pis is mis'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore