Ga naar de inhoud
Nederland

Iedere vrijwilliger kan binnenkort gratis VOG aanvragen

Vrijwilligers in actie (archieffoto) Beeld © ANP

Alle vrijwilligers die werken in een zogenoemde afhankelijkheidssituatie kunnen binnenkort een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Het streven is dat dat vanaf 1 november kan. Daarmee wil de minister de veiligheid vergroten van verenigingen waar veel vrijwilligers werken.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat jaarlijks 7 miljoen uitgeven om dit te regelen, schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Veiligheid

Ongeveer de helft van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder is als vrijwilliger actief binnen bijvoorbeeld sportverenigingen, verzorgingstehuizen, scholen, kerken en culturele instellingen, schrijft de minister. Mensen die werken met minderjarigen of met mensen met een verstandelijke beperking kunnen nu alleen onder voorwaarden een gratis VOG aanvragen. Alle andere soorten vrijwilligers moeten er sowieso voor betalen. Dat kost tussen de 33 en 42 euro.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een vrijiwilliger in het verleden geen bezwaar vormt. De gratis VOG draagt bij aan de veiligheid in het vrijwilligerswerk, hoopt De Jonge. Ook neemt het financiële drempels voor organisaties met veel vrijwilligers weg. De VOG is een instrument dat ingezet kan worden om risico’s op grensoverschrijdend gedrag door vrijwilligers te beperken.

Meer rtlnieuws.nl:
Voortaan ook strengere controles op stagiairs en vrijwilligers 

Bron: RTL Nieuws