Nederland

Ouders Anne Faber: 'Wrede en kille man heeft alles verwoest'

12 juni 2018 10:16 Aangepast: 12 juni 2018 12:15
Anne Faber. Beeld © EIGEN FOTO

De ouders van de vermoorde Anne Faber hebben in de rechtszaal een emotionele verklaring afgelegd. "Horrorscenario's over wat er met Anne is gebeurd, blijven door mijn hoofd spoken. In elke variant heeft mijn dochter ongelooflijk geleden", zei moeder Elze.

Niet Anne Faber maar Michael P. was op de verkeerde plek op het verkeerde moment, zegt de moeder van de vermoorde Faber in de rechtbank in Utrecht tijdens haar emotionele verklaring. Ze vindt dat P. nooit meer vrij mag komen, om de maatschappij tegen 'deze wrede en meedogenloos kille man' te beschermen. 

De familie van de 25-jarige studente kreeg de gelegenheid de rechtbank en de verdachte te vertellen wat de misdaden met de nabestaanden heeft gedaan. Anne's moeder kwam als eerste aan de beurt. 

ZIE OOK: Liveblog zaak-Anne Faber

Pijn en verdriet

"Het is onvoorstelbaar hoeveel pijn door de verdachte is ontstaan. In de eerste plaats bij Anne zelf", zegt moeder Elze. "Woede en verdriet hebben zich verplaatst als een olievlek. Annes grootouders rouwen om hun kleindochter, maar ook om de pijn bij hun kinderen."
 
De familie zal nooit meer compleet zijn, zegt Elze. "Ook buiten de familie is de klap groot. Vrienden, collega's worstelen met hun verdriet. Zelfs vrouwen die Anne niet kennen, vertellen me dat ze bang zijn geworden. Heel Nederland is geraakt door haar overlijden."

Zij vraagt zich af of P. echt spijt heeft, ook al zegt hij van wel. Volgens haar is hij psychopathisch en heeft hij de vaardigheid om sociaal te doen maar ook om te manipuleren.

Officier van justitie doet beroep op Michael P.

Een zeer belangrijke vraag voor de familie van Anne Faber: waar zijn haar sieraden gebleven?

'We zullen het nooit weten'

"Hij heeft gelogen en dingen verzwegen. De verklaring van de verdachte is, hoe gruwelijk ook, mooier dan de werkelijkheid. Hij is de enige persoon die echt weet wat er gebeurd is met mijn dochter Anne. Wat er die avond echt gebeurd is, zullen we nooit weten."

Over de lange vermissing van Anne zegt Elze: "We zochten op een paar uur slaap en adrenaline. Ik voelde me schuldig als ik in bed ging liggen, maar het moest, om verder te zoeken. Twee weken later werd Anne gevonden. Pas na forensisch onderzoek mochten we bij haar. We waren voorbereid met foto's, maar toch moesten we elkaar vasthouden om overeind te blijven. Was dit het lichaam van onze dochter? Wat we zagen, is niet te beschrijven. Alle mooie woorden die ik haar nog wilde zeggen, waren verdwenen."

Passende straf is er niet

Anne's moeder vindt dat een passende oplossing om P. te straffen ontbreekt. Bij een levenslange straf bestaat inmiddels ook de kans bestaat dat P. ooit vrijkomt als zijn straf herbeoordeeld wordt. Dertig jaar en tbs met dwangbehandeling zou volgens haar nog het beste zijn, zodat hij levenslang in de gaten wordt gehouden. Tegelijk wees ze erop dat het behandeltraject dat P. tot nu toe kreeg, helemaal niet werkte.

De vader van Faber voegde daaraan toe dat - welke straf P. ook gaat krijgen - het 'niet zal beantwoorden aan mijn gevoel van rechtvaardiging. "Welke straf moet de dader krijgen voor de meerdere keren dat hij mijn dochter heeft verkracht? Voor het slaan, het vernederen, het geweld dat hij heeft botgevierd op haar lichaam? Voor de manier waarop hij haar uit het leven heeft gerukt? Voor wat hij heeft gedaan toen ze niet meer leefde?"

Niet uit te leggen

"Wat ik voel, is voor mij niet uit te leggen. Ik zou het recht moeten hebben de dader zelf te straffen. Ik ben ontzettend kwaad. Het ergste wat me kon gebeuren, is me gebeurd. Anne was het meest waardevolle in mijn leven."

P. staat terecht voor het doden en verkrachten van Faber. Omdat de familie niet geconfronteerd wil worden met de man, luisterde hij in een andere zaal naar de verklaring. Na het verhaal van de ouders, kwam hij terug de zaal in.

'Het spijt me echt'

Michael P. gaf een korte reactie op het betoog van de ouders. "Ik heb mijn best gedaan om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen voor de ouders. Het is verschrikkelijk om aan te horen. Het was verschrikkelijk. Het spijt me echt."

Advocaat: veel leugens

Ruth Jager, de advocaat van de familie Faber, zegt dat Michael P. leugens aan elkaar rijgt. "De familie gelooft de verdachte niet. Ze geloven er niets van", aldus Jager.

Als voorbeeld noemt ze de sieraden van Faber. Haar oorbellen en kettinkje, een cadeautje voor haar achttiende verjaardag van haar vader, zijn nergens te vinden.

De verdachte verklaarde dat hij 'echt geen idee' heeft waar deze zijn, hij heeft ze niet gezien. Op de selfie die Faber kort voor haar verdwijning afgelopen september maakte, zijn de sieraden nog te zien.
Ook verklaarde P. dat hij Anne één keer heeft geslagen. Op het forensisch rapport zijn tientallen bloeduitstortingen te zien, die allemaal bij leven zijn ontstaan. "Hoe kan deze verdachte dat blijven ontkennen?", vroeg de advocaat zich af. Ze spreekt van een 'manipulatieve geest'.

 

Meer op rtlnieuws.nl:   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore