Nederland

Had Michael P. moord op Anne Faber voorbereid? Verschil cruciaal voor straf

11 juni 2018 19:24 Aangepast: 11 juni 2018 22:52
Beeld © ANP

Handelde Michael P. in een opwelling, of had hij de verkrachting en moord op Anne Faber al voorbereid? Op die vraag probeerde de rechtbank in Utrecht vandaag een antwoord te vinden.

P. zegt dat hij Anne eind september in een opwelling om het leven bracht, maar het OM beschikt over aanwijzigen dat hij zich goed had voorbereid. Waarom anders had hij de beschikking over bijvoorbeeld tiewraps of gereedschap? Met de tiewraps werd Anne gekneveld, met het gereedschap werd ze geslagen. Ook houdt het Openbaar Ministerie er rekening mee dat Michael P. en Anne elkaar eerder tegen waren gekomen, en dat P. haar later weer heeft opgewacht. 

Emotionele vraag van de officier van justitie aan Michael P.: 

De officier van justitie wil weten waar de sieraden zijn die Anne de fatale dag droeg

Bepalend voor straf

Het verschil tussen beide vergrijpen is bepalend voor de strafmaat. Op doodslag kan een lichtere straf staan dan op moord met voorbedachte rade.

Volgens P. wilde Faber de politie bellen na de botsing. Hij 'flipte' naar eigen zeggen en verkrachtte haar. Vervolgens boeide hij haar handen op de rug en nam hij haar onder bedreiging met een mes mee op zijn scooter. Toen Faber om hulp riep naar een fietser, pakte hij haar beet en stak haar.

Onderzoek toont aan dat Faber stierf door steekwonden in haar keel. Het mes is nooit gevonden, net zo min als zijn mobiele telefoon en de sieraden die Faber droeg.

Lichaam verplaatst

Na een zoekactie van twee weken werd Anne Faber in Zeewolde gevonden. Na Fabers dood verplaatste P. haar lichaam meerdere keren. Hij haalde haar op met de auto van zijn moeder en verborg haar in een zelfgegraven graf in Zeewolde. Haar lichaam en spullen maakte hij schoon met bleekmiddel dat hij had gekocht.

Morgen gaat het proces verder en komt het OM met de strafeis. De uitspraak is gepland op 17 juli.

Meer op rtlnieuws.nl:
Michael P.: 'Ik heb Anne vermoord toen ze om hulp schreeuwde'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore