Nederland

'Michael P. heeft kenmerken van een psychopaat'

11 juni 2018 16:39 Aangepast: 11 juni 2018 19:31
Michael P. zei in de rechtbank dat hij verschrikkelijk veel spijt had van zijn daden. Beeld © Petra Urban

Michael P., verdacht van het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber, heeft een normale intelligentie maar heeft een zeer zwakke persoonlijkheidsstructuur en is achterdochtig. Dat kan aanleiding zijn om agressief te handelen. Dat staat in het rapport van het Pieter Baan Centrum.

De psychiatrische observatiekliniek heeft Michael P. uitgebreid onderzocht. "Bij forse spanning kan het zijn dat verdachte een verdraaiing van de realiteit ondergaat. Die houden doorgaans niet lang aan, zoals bij een psychose wel het geval is", verklaren de psychiater en de psycholoog in het rapport. 

'Hij handelt door intimidatie of slaan'

P. is volgens de onderzoekers 'beperkt in geweten en anti-sociaal'. "Hij gaat achteloos voorbij aan belangen van derden. Hij handelt door intimidatie of slaan, om positie duidelijk te maken."

Michael P. heeft volgens het rapport kenmerken van borderline en een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis. P. heeft behoefte aan prikkels en is snel agressief. Hij heeft een ontwikkelingsstoornis gehad in zijn jeugd. Ook heeft hij kenmerken van psychopathie. 

Ritalin

Verder is P. afhankelijk van alcohol, ritalin en cocaïne. Ook dat geldt als een stoornis.

Deskundigen geloven niet dat ritalin bij P. een bepalende rol heeft gespeeld bij het plegen van de feiten. Zij denken dat de persoonskenmerken een veel grotere rol hebben gespeeld.

Tbs

Een van de adviezen aan de rechtbank is tbs met dwangverpleging. Michael P. heeft verklaard open te staan voor tbs. Bij een eerdere veroordeling van P. verzette hij zich daar nog hevig tegen tbs, hij weigerde toen mee te werken aan psychisch onderzoek.

Waar zijn de sieraden van Anne?

De rechter deed namens de familie een emotioneel beroep op Michael P. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore