Nederland

Geen referendum over donorwet: 'We halen het niet'

11 juni 2018 16:18 Aangepast: 11 juni 2018 21:36
Beeld © ANP

Er komt geen referendum over de donorwet, meldt de initiatiefnemer op GeenStijl. Met nog drie dagen te gaan zijn er nog maar 117.00 handtekeningen opgehaald, terwijl er 300.000 nodig zijn. Daarom sluit om middernacht de tekenapplicatie, meldt GeenStijl. Frits Wester heeft nog zijn twijfels over deze mededeling.

Na vijf weken en een paar dagen moeten we constateren dat we nog niet halverwege de 300.000 handtekeningen zijn voor een referendum over de donorwet, schrijft GeenStijl op de site.  "We tried, we failed. Hoe dat komt? Daar kun je 1.001 argumenten, theorieën en gedachten over bedenken, maar wij willen op geen enkele manier de indruk wekken dat we iemand anders dan onszelf de schuld geven van het niet halen van de benodigde handtekeningen."

Tactische zet?

RTL Nieuws heeft meerdere keren contact gezocht met initiatiefnemer Bart Nijman, maar hij is niet bereikbaar voor commentaar. ​

Politiek verslaggever Frits Wester vermoedt dat deze mededeling weleens een tactische zet kan zijn. "Ik zou toch nog even aanzien of de initiatiefnemers hun poging de benodigde handtekeningen op te halen, écht staken. Deze aankondiging kan zo maar een laatste poging zijn om voor de finish nog even veel publiciteit te genereren om zo alsnog een eindspeurt in te zetten om nog heel veel handtekeningen binnen te halen."

Laatste mogelijkheid

Dit was de laatste mogelijkheid voor een referendum in zijn huidige vorm. Binnenkort praat de Eerste Kamer over het afschaffen van het raadgevend referendum.

In de nieuwe donorwet, die met een nipte meerderheid is aangenomen door het parlement, staat dat iedereen in principe orgaandonor is, tenzij iemand heeft aangegeven dat niet te willen. De Donorwet is een initiatief van D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Ze wil nog niet inhoudelijk reageren. Ze wil wachten tot het uiteindelijke besluit van de Kiesraad. 

Hoeveel is er nog nodig?

Vanaf het moment dat Nijman aankondigde de stekker uit het referendum te trekken, waren er nog ruim 182.000 handtekeningen nodig. Mocht hij toch de officiële sluitingsdatum van 14 juni 0.00 's nachts aanhouden, dan heeft hij tot dat moment 38 handtekeningen per minuut nodig.

Trekken ze inderdaad vannacht de stekker eruit dan hebben de initatiefnemers 380 handtekeningen per minuut nodig.

Referendum over de donorwet

 
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore