Nederland

Aboutaleb over Pegida: 'Giftige boodschap moet geuit kunnen worden'

11 juni 2018 08:00 Aangepast: 11 juni 2018 12:50
Burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens een iftar voor de buurt in centrum De Middenweg. Beeld © ANP

"Hoe giftig de boodschap ook is, hij moet geuit kunnen worden." Dat stelde Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, gisteren tijdens een buurtiftar, de speciale maaltijd na zonsondergang, in centrum De Middenweg in de stad.

Hij reageerde voor het eerst op de commotie die ontstond toen anti-islamgroep Pegida van hem toestemming kreeg om afgelopen donderdag tijdens het avondgebed bij de Laleli-moskee op Rotterdam-Zuid het voor moslims verboden varkensvlees te gaan roosteren. De demonstratie werd uiteindelijk door Pegida zelf afgeblazen.

Islamitische identiteit

De burgemeester zei voor het eerst moreel en religieus onder druk te zijn gezet om de demonstratie te verbieden. "Het ging er zo ver aan toe dat de Turkse minister van Europese zaken mij de les ging lezen over mijn islamitische identiteit. Het gaat heel ver dat een staat, heel ver weg, de burgemeester van Rotterdam de les komt lezen over hoe de Nederlandse wet in elkaar steekt en hoe ik die moet toepassen", aldus Aboutaleb.

Hij zei het jammer te vinden dat Pegida uiteindelijk de boodschap niet heeft kunnen uiten, want hoe verschrikkelijk hij de boodschap ook vindt, de vrijheid vindt hij een groot goed. Vooral moslimjongeren haalden hard uit naar Aboutaleb toen Pegida van de demonstratie afzag.

"Dat de boodschap niet geuit is, is eerder een teken van intolerantie dan een teken van overwinning." En: "Rijkdom voor onze stad en voor de democratie is dat ook giftige boodschappen in de ogen van sommigen verspreid moeten kunnen worden.''

Meer op rtlnieuws.nl:

 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore