Ga naar de inhoud
Nederland

VVD wil leerwerkplicht na drie maanden uitkering

Archieffoto. Beeld © Bart Maat/ANP

De VVD wil een leerwerkplicht invoeren voor iedereen die langer dan drie maanden werkloos is. "Na drie maanden is de kans om nog werk te vinden echt heel klein", zegt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma.

De VVD is ervan overtuigd: hoe langer je thuis zit, hoe moeilijker het wordt. "Daarom zeggen we: je gaat werken of leren", zegt Wiersma.

Voor jongeren tot 27 jaar die in de bijstand zitten, bestaat de leerwerkplicht al. De VVD wil dat uitbreiden naar iedereen die langer dan drie maanden werkloos thuis zit. Het is één van de voorstellen die de VVD doet om de krapte op de arbeidsmarkt te lijf te gaan.

Zonde

Door de aanhoudende economische groei wordt het steeds moeilijker voor werkgevers om aan goed personeel te komen. Tegelijkertijd zitten er ook nog veel mensen zonder baan zitten. Wiersma: "Echt zonde. We hebben die mensen echt hard nodig."

Met een beetje om- of bijscholing kunnen veel werklozen sneller weer aan de bak, denkt de VVD. Werkgevers moeten dan ook wel hun steentje bijdragen en bij gelijke geschiktheid vaker kiezen voor iemand die geen baan heeft.

Om vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten, wil de VVD bedrijven de mogelijkheid geven een eigen school te beginnen. Dat moet er voor zorgen dat onderwijs en praktijk beter op elkaar aansluiten. Voor bedrijfsscholen zouden wel dezelfde eisen gelden als voor de bestaande scholen.

Meer op rtlnieuws.nl: