Ga naar de inhoud
Nederland

'Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen niet langer in isoleercel'

Een isoleercel (anp) Beeld © ANP

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen niet langer voor straf in een isoleercel worden geplaatst. Zo'n straf is onmenselijk en daarom moet het stoppen, vindt GroenLinks.

In een isoleercel ligt alleen een matje, is een wc en ontbreekt alle privacy door 24 uurs-camerabewaking. Mensen komen daar nu te makkelijk in terecht vindt GroenLinks. "Het is onmenselijk", zegt Kamerlid Bram van Ojik.  

Geen crimineel

In Nederland zaten daar vorig jaar ruim 3000 uitgeprocedeerde asielzoekers. Exacte cijfers ontbreken maar naar schatting zijn ruim 200 van hen voor straf in een kale  isoleercel geplaatst.

GroenLinks wil dat bij wet wordt verboden dat uitgeprocedeerde asielzoekers in een isoleercel worden geplaatst. "Mensen hebben vaak al een heel traumatisch verleden en zijn gevlucht. Isolatie is dan een heel slecht idee. Het verergert namelijk vaak de problemen waar een vluchteling mee te maken heeft."

Van Ojik vervolgt: "Het doen van een asielverzoek maakt je nog geen crimineel. Het pas ook niet om ze op deze manier te behandelen." 

Uitzondering

Wel moet er een uitzondering worden gemaakt voor asielzoekers die een gevaar zijn voor zichzelf of het gevangenispersoneel. 

Ook wil de partij dat de leeftijd waarop je in een isoleercel kunt komen omhoog gaat van 12 naar 18 jaar.

Meer op rtlnieuws.nl
Jongeren opsluiten in isoleercel wordt verboden: het is te traumatisch