Ga naar de inhoud
Nederland

Schotse hooglander valt vrouw aan die te dicht bij kalfje komt

Archieffoto van een Schotse hooglander.

Een wandelaar is in het Brabantse natuurgebied Boswachterij Dorst aangevallen door een Schotse hooglander. De vrouw liep volgens ooggetuigen dicht langs een pasgeboren kalfje, waarna het moederdier reageerde. "Hoe jonger het kalf, hoe alerter de moeder."

De vrouw kreeg een tik van de hooglander en is gevallen. Meerdere ambulances, politie-auto's en een traumahelikopter kwamen op de melding af. De verwondingen vallen mee, twitterde de politie Breda vanmiddag. De vrouw is door agenten thuisgebracht.

Kalfje van drie dagen oud

Schotse hooglanders zijn meestal rustig en kalm, zegt boswachter Floris Hoefakker van natuurgebied Boswachterij Dorst. "Er lopen er veel in dit natuurgebied, de dieren zijn gewend aan wandelaars, fietsers en mensen met paarden. Maar als zo'n dier een jong kalf heeft en je te dichtbij komt, zegt het instinct dat het moet reageren. Al is dat echt in uiterste gevallen, hoor." 

Het kalfje is drie dagen oud. "Hoe jonger het kalf, hoe alerter de moeder. Een hooglander waarschuwt eerst: hij doet zijn kop naar beneden om te laten zien wat voor hoorns hij heeft. Een afstand houden van 25 meter is echt aan te raden."

Irritatie is bij Schotse hooglander vlug af te lezen:

In veel recreatie- en natuurgebieden lopen Schotse hooglanders te grazen, en soms zijn er incidenten. Boswachter Tineke Velthorst van Natuurmonumenten heeft wat tips voor wandelaars om ongelukken te voorkomen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vrouw gespiest door Schotse hooglander: hoe gevaarlijk zijn deze dieren?