Ga naar de inhoud
Nederland

Michael P., de man die de moord op Anne Faber bekende, voor rechter

Michael P. staat vandaag voor de rechter.

De rechtszaak tegen Michael P., de man die de moord op Anne Faber bekend heeft, begint vandaag. Er zijn twee dagen voor de zaak uitgetrokken. Vandaag wordt het onderzoek naar de dood van Anne behandeld. Morgen zullen nabestaanden spreken en komt de officier van justitie met de eis.

Op 29 september vorig jaar stapt de 25-jarige Anne Faber op de fiets voor een tocht door de omgeving. Ze stuurt aan het begin van de avond een selfie aan haar vriend. Daarna wordt niks meer van haar vernomen. In de dagen die volgen start de familie een grote zoekactie. 

Haar jas wordt gevonden en dna op die jas leidt naar verdachte Michael P. Op 9 oktober wordt hij gearresteerd. Anne is dan nog steeds niet gevonden.

Michael P. eerder veroordeeld

Als Michael P. wordt gearresteerd is hij 27 jaar en op dat moment in behandeling op een forensisch psychiatrische afdeling in Den Dolder. In 2011 is hij veroordeeld voor een reeks overvallen en de gewelddadige verkrachting van twee minderjarige meisjes.

Hij heeft daarvoor in hoger beroep een gevangenisstraf van twaalf jaar gekregen, maar geen tbs omdat hij weigerde mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum. In Den Dolder zit hij in een traject om hem voor te bereiden op terugkeer naar de maatschappij. Hij kan daardoor af en toe van het terrein af en mag af en toe op familiebezoek.

Gevonden in Zeewolde

Tijdens een politieverhoor vertelt Michael P. dat hij Anne om het leven heeft gebracht en dat hij haar lichaam heeft begraven in Zeewolde. P. komt uit het dorp in Flevoland en kent de omgeving daar goed. Op 12 oktober wordt Anne in het bos gevonden

Het was een trieste dag, op 12 oktober werd het lichaam van Anne gevonden in Zeewolde.

Ze blijkt te zijn verkracht en doodgestoken. Michael P. werkt dit keer wel mee aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Een goede indruk maakt hij daar niet. Hij mishandelt er vijf medewerkers. Ook voor die mishandeling staat hij nu terecht.

Maatschappelijk onrust

De vermissing en dood van Anne Faber leidt tot veel maatschappelijke onrust en boosheid. Waarom kan een meisje niet veilig alleen fietsen? Hoe kan het dat Michael P. vrij rond liep? Waarom heeft hij geen tbs gekregen?

Vragen waarop een bevredigend antwoord ontbreekt. De vader van Anne uit in een open brief in de Volkskrant kritiek op het gerechtshof in Arnhem, dat P. eerder veroordeelde tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Wim Faber vindt dat de zaak over de verkrachting van de twee meisjes niet zorgvuldig is behandeld. Signalen dat de kans op herhaling groot was, zijn volgens hem genegeerd.

De komende weken zullen de rechters die zich over de dood van Anne Faber buigen, de eerdere misdrijven die gepleegd zijn door Michael P. zeker mee laten wegen in hun oordeel. Op 17 juli is de uitspraak.

Welke straf krijgt Michael P.?

Verslaggever Pepijn Crone legt uit hoe de rechtszaak eruit zal zien.