Ga naar de inhoud
Nederland

CDA-leider Buma wil niet dat kabinet geschiedeniscanon 'diverser' maakt

CDA-leider Sybrand Buma.

Als het aan CDA-leider Sybrand Buma ligt, wordt er niet zomaar getornd aan de geschiedeniscanon, het spoorboekje voor leraren met daarin onderwerpen die in de klas besproken moeten worden.

Coalitiegenoot D66 wil in de canon meer aandacht voor vrouwen en diversiteit. Maar dat is tegen het zere been van Buma: "Ik wil geen politieke discussie over de inhoud van onze geschiedenis", zegt hij in De Telegraaf.

D66-prioriteiten

Als het om geschiedenis gaat, heeft volgens Buma iedereen de neiging om die eens in de zoveel jaar te gaan herschrijven. "Als een D66-minister zegt dat er meer aandacht voor 'diversiteit' moet zijn, dan komt er een volgende minister en die roept weer iets anders. Ik vind dat een kabinet dat dus niet moet doen."

Volgens Buma kan de canon in de loop der tijd best veranderen. "Maar niet omdat er een nieuwe minister komt die zegt: ik ben van D66 en er moeten D66-prioriteiten in."

Zwarte Piet en straatnaambordjes

De afgelopen jaren laaide een stevige discussie op rond de Nederlandse identiteit, waarbij tradities onder vuur zijn komen te liggen. Zo gingen er stemmen op om Zwarte Piet af te schaffen en om namen van Nederlandse zeehelden te wissen van straatbordjes en tunnels.

Buma stelt dat de nationale historie kwetsbaar is als de politiek er haar stempel op gaat drukken. Hij vreest 'een slagveld', waar iedereen het zijne gaat vinden en wil aanpassen aan de geschiedenis. 

Over het eventueel aanpassen van de canon zijn geen afspraken gemaakt in het regeerakkoord. "Maar als er een besluit uit komt waarvan ik denk dat het écht de verkeerde kant op gaat, dan zeg ik tijdig: ik wil dit niet. Ik vind het niet juist", waarschuwt Buma.

D66-leider Alexander Pechtold heeft via een tweet gereageerd op Buma. Hij vindt dat vrouwen in de canon de plek moeten krijgen die ze verdienen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nederland worstelt met zijn koloniale verleden