Nederland

Toch weer fipronil in Nederlandse eieren

08 juni 2018 19:12 Aangepast: 09 juni 2018 14:41
Beeld © ANP

In Duitsland zijn Nederlandse eieren opgedoken met sporen van fipronil. Dat hebben de autoriteiten van de Duitse deelstaat Nedersaksen bekendgemaakt.

De eieren zijn geleverd door een biologisch pluimveebedrijf uit Nederland en worden uit de handel gehaald. De Nederlandse autoriteiten zijn ingelicht.

Verhoogde concentratie fipronil

Tests in de regio Vechta hebben een verhoogde concentratie fipronil aangetoond. Zoals het ernaar uitziet bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid.

Het gebruik van fipronil bij dieren die gebruikt worden in de voedselindustrie is in de EU verboden. Vorig jaren kwamen onder meer in Nederland en Duitsland fipronileieren op de markt. Sindsdien wordt er streng gecontroleerd en onderzoek gedaan.

Deze pluimveehouder moest vorig jaar 300.000 eieren weggooien

Het bedrijf van pluimveehouder Jacco Wisserhof was vorig jaar ernstig gedupeeerd door het fipronilschadaal.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat er af en toe nog fipronil wordt aangetroffen in Nederlandse eieren. Het gaat om 'naijlen' van het fipronilschandaal van vorig jaar.

Geen aanwijzingen dat fipronil op grote schaal wordt gebruikt

In stallen komt soms nog wat fipronil voor en dat kan in de eieren terechtkomen. Volgens de waakhond zijn er geen aanwijzingen dat fipronil weer op grote schaal wordt gebruikt. "Daar is de sector op teruggekomen", aldus een woordvoerder van de dienst.

Fipronil werd gebruikt om bloedluizen bij leghennen te doden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore