Nederland

80.000 probleemgokkers, maar mogelijk nog meer: 'Er rust een enorm taboe op'

13 september 2016 23:14 Aangepast: 15 september 2016 15:27
Archieffoto. Beeld © ANP

Er zijn in Nederland 80.000 mensen met een gokprobleem, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat aantal zou nog veel hoger kunnen zijn, omdat mensen met een gokverslaving zich niet melden bij de verslavingszorg.

Het aantal mensen met een gokverslaving neemt al jaren licht af, blijkt uit cijfers van de verslavingszorg. Maar dat betekent niet per se dat er minder mensen mensen met een gokprobleem zijn, zegt Floor van Bakkum van de Jellinek-kliniek. Het gaat daar alleen om mensen die zich zelf melden.

Enorm taboe

"We weten dat er een enorm taboe is", zegt Van Bakkum. "Mensen zijn niet happig om toe te geven dat ze een probleem hebben, laat staan dat ze zich aanmelden."

De meeste mensen met gokproblemen spelen op automaten in speelhallen of via internet. Wie online gokt, wordt worden minder goed in de gaten gehouden. Personeel van speelhallen heeft de plicht om het gesprek aan te gaan met mensen die een verslaving hebben. "Mensen die via internet spelen, zitten in hun eigen wereld. Zij kunnen ongestoord doorspelen", zegt Van Bakkum. 

Legaal via internet

Het ministerie liet onderzoek doen vanwege een wetswijziging. Gokken via internet wordt in Nederland gelegaliseerd, om gokken via illegale, buitenlandse sites te voorkomen. "Internet kun je niet afschermen. Mensen die daar willen gokken, doen het toch wel."

Er komen campagnes om mensen die nu nog illegaal gokken, naar legale sites te lokken. Maar dat kan ook zorgen dat er juist meer spelers komen, denkt Van Bakkum. "Zo'n 10 procent van de mensen heeft aanleg voor verslaving. Als het aantal gokkers toeneemt, neemt automatisch ook het aantal mensen met een verslaving toe."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore