Nederland

Oud-militair Rick (33) doet mee aan de Invictus Games: 'Het voelt als thuiskomen'

09 juni 2018 08:00 Aangepast: 09 juni 2018 14:44
Rick won bij de Invictus Games in Toronto vorig jaar vier bronzen medailles bij het zwemmen.

Voormalig militair Rick Torenstra (33) raakte bij een zelfmoordaanslag in Afghanistan blind aan zijn oog. Noodgedwongen moest hij zijn militaire carrière opgeven. Dankzij zijn zwemploeg vond hij het teamgevoel dat hij daardoor moest missen, weer terug. Dit jaar doet hij voor de tweede keer mee aan de Invictus Games.

Vandaag wordt het Nederlandse team gepresenteerd dat in oktober deelneemt aan de Invictus Games. Rick doet voor de tweede keer mee aan het internationale sportevenement, waaraan militairen die tijdens hun dienst psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt, kunnen meedoen.

Zelfmoordaanslag

Rick is nog maar 22 jaar wanneer hij op uitzending naar Afghanistan in 2007 gewond raakt bij een zelfmoordaanslag. "In een klap veranderde mijn leven. Letterlijk." Door de aanslag raakt hij blind aan een oog, verliest hij tanden, scheurt zijn trommelvlies en komen scherven terecht in zijn schedel. 

Rick wordt op transport gezet naar Kandahar, om vanuit daar naar een oogarts in Bahrein gevlogen te worden. Maar wanneer het vliegtuig al op de startbaan staat, belt de arts. "Hij zei dat mijn oog niet meer te redden was. Toen zag ik mijn militaire carrière instorten. Ik heb me nog nooit zo beroerd gevoeld", vertelt hij. 

Het missen van een team

Eenmaal thuis in Nederland volgt ziekenhuisbezoek na ziekenhuisbezoek, én de realisatie dat hij nooit meer als militair aan de slag kan. 

Noodgedwongen gaat hij op zoek naar een andere baan. Acht jaar lang werkt hij in de bouw, onder meer als timmerman. Maar daar kan hij zijn draai maar niet vinden. "De mentaliteit was heel anders dan in het leger. Ik miste het hebben van een echt team met een 'niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit'."

Invictus Games

Wanneer hij via een andere oud-militair wordt uitgenodigd om een keer mee te zwemmen en eten met zijn zwemploeg, vindt hij dat teamgevoel eindelijk terug. Hij traint elke week mee en wanneer de inschrijfformulieren voor de Invictus Games langskomen, schrijft hij zich in. 

Bij de inschrijving moet je opgeven wat je doelstellingen zijn. "Voor mij was dat om meer te praten en mijn gevoelens te uiten. Ik hield namelijk altijd lekker alles voor mezelf, maar dat wilde ik veranderen."

Doelstellingen

Op basis van zijn doelstellingen en een gespek wordt Rick in 2017 uitgenodigd om namens Nederland deel te nemen aan de Invictus Games in Toronto.  En met succes. Hij wint maar liefst vier bronzen medailles bij het zwemmen én goud bij de Driving Challenge.


Miniatuurvoorbeeld
De Britse prins Harry hangt Rick zijn gouden medaille om na het winnen van de Driving Challenge tijdens de Invictus Games in Toronto.

"Maar het gaat niet om winnen, het gaat bij de Invictus Games echt om het behalen van je doelstellingen. Er zijn bijvoorbeeld ook jongens die normaal de hele dag thuis zitten met de gordijnen dicht, maar nu weer een doel voor ogen hebben."

Gevoelens uiten

En ook Rick heeft gaandeweg zijn doelstelling behaald, vertelt hij. "Het team heeft me geholpen om mijn gevoelens te uiten. Mijn vrouw weet nu eindelijk wat er allemaal in mijn hoofd omgaat."

Het sportevenement kun je wel vergelijken met de Olympische Spelen, zegt hij. "Er is een openings- en sluitingsceremonie en er zijn deelnemers uit verschillende landen, van Amerika tot aan Afghanistan. Het is overweldigend."

Aan een half woord genoeg

Dit jaar doet Rick bij de Games mee met zwemmen en zitvolleybal, waar hij enorm naar uitkijkt. "Het team en de Invictus Games voelen echt als thuiskomen. Ik stapte weer een team in, dat heeft mij heel erg geholpen. Je hoeft niks uit te leggen, er hangt een ongedwongen sfeer en je hebt onderling aan een half woord genoeg."

In 2020 komen de Invictus Games naar Den Haag, maar Rick weet nog niet of hij dan weer wil meedoen. "Ik heb dan al twee keer mee kunnen doen en gun het anderen ook. Maar uiteindelijk zou ik het elk jaar wel willen doen. Zo mooi is het!"

Wat zijn de Invictus Games?

De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor militairen die door of tijdens de dienst gewond raakten. Zowel militairen die lichamelijk als psychisch gewond zijn geraakt, mogen meedoen.

Het evenement is opgericht door de Britse prins Harry en in 2014 werd de eerste editie gehouden. Van 20 tot 27 oktober 2018 vindt de vierde editie plaats in Sydney, waar achttien landen aan meedoen. In 2020 komt het evenement naar Den Haag.

Spelen voor oorlogsveteranen

In 2017 deden oud-militairen en het CDA hard hun best om de Invictus Games naar Nederland te halen. Met succes: in 2020 vindt het evenement plaats in Den Haag.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore